Hřejivý likér z jeřabiny a řebříčku

Hořká chuť likéru z jeřabiny a řebříčku ve vás vyvolá příjemný pocit tepla, který pomalu zaplaví celé tělo. Podél cest narazíte na dva druhy jeřabin – z jeřábu jedlého a jeřábu ptačího. Sníst můžete obojí plody, ale jeřabiny ptačí jsou hodně trpké. V každém případě je třeba jeřabiny povařit nebo naložit do alkoholu, čímž se odbourá kyselina parasorbinová, která může způsobit nevolnost. Kdoule likéru dodá jemnou citronovou vůni s nádechem jablek. Jeřabinová pálenka výslednou chuť zintenzivní, ale pokud chcete, nahraďte ji polovičním množstvím vysokoprocentního alkoholu a dolijte vodou.

DO 30 MINUT
1 LITR PORCE

SUROVINY (1 LITR PORCE)

zralé jeřabiny jedlé 200 g
květy řebříčku 20 g
kdoule (nebo 2 chemicky neošetřené citrony či limety) 1 ks
jeřabinová pálenka (42–45%) 500 ml
voda 350 ml
med 300 g

POSTUP

V hrnci ohřejte 250 ml vody. Jeřabiny otrhejte do vody, kdouli nebo citrus rozkrájejte na plátky a přidejte k jeřabinám. Povařte 5 minut a nechte zchladnout na 40 °C.
Vmíchejte med, zakryjte a nechte 1 den louhovat.
Přimíchejte jeřabinovou pálenku a květy řebříčku a nechte ještě 1 den odstát.
Přefiltrujte přes tkaninu a vylisujte květy a plody. Vylisované rostliny přelijte 100 ml vody a znovu vylisujte. Promíchejte, vlijte do láhve, uzavřete a nechte 3 měsíce zrát.
Ještě jednou přefiltrujte a nechte odležet. Likér z jeřabin získá delším zráním harmoničtější chuť. Před otevřením ho klidně nechte 1–2 roky odležet. Po 4 letech bude chutnat ještě lépe.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře