Hrníčková perníková bábovka s vaječňákovou polevou

Nemáte rádi dusivé buchty? Zkuste tuhle hrníčkovou bábovku – voní po perníku, díky jablkům a žitné mouce je krásně vláčná a ještě na ni spotřebujete od Vánoc zbylý vaječný likér.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina
NÁROČNOST nízká

Na bábovku

3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
1/2 hrnku slunečnicového oleje
2 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
sůl
3/4 hrnku zakysané smetany
2 lžíce holandského kakaa
1.5 hrnku hladké mouky
1 hrnek žitné mouky
1 kypřicí prášek do perníku
perníkové koření
2 kyselá jablka
vlašský ořech

Na polevu

125 g sýru cream cheese
1/2 hrnku cukru moučka
vaječný likér
granátové jablko

Postup

Krok 1: Cukr, olej, vejce, vanilku, smetanu (jeden kelímek, tedy 180 až 200 g), kakao a sůl prošlehejte a vmíchejte obě mouky (žitnou klidně nahraďte klasickou pšeničnou, ale bábovka je s ní vláčnější), kypřicí prášek do perníku a ještě trochu perníkového koření nebo mleté skořice a zázvoru. Na závěr zapracujte ořechy a najemno nastrouhaná jablka. Já jablka neloupu, protože ve slupce je nejvíce vitaminů a v těstě se stejně ztratí, takže by to byla zbytečná práce navíc.

Krok 2: Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a při 175 °C pečte asi hodinu, nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 20 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

Krok 3: Z krémového sýra, cukru a asi 2 lžic vaječňáku ušlehejte polevu, podle potřeby zřeďte ještě trochou likéru a vychladlou bábovku s ní přelijte. Dozdobte zrníčky granátového jablka.

Tip: Jestli máte menší formu, těsto vám zbude i na pár muffinů.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře