Hrníčkový perník s hruškami a marmeládou

Buchta na plech sice není zrovna vrchol pekařského umění, ale paradoxně kolikrát sklízí mnohem větší ovace než vymazlený koláč, s kterým jste se dělali půl dne. Upečte si rychlý hrnkový perník na plech, který obložíte hruškami nebo jiným ovocem a ještě do něj zužitkujete zbytky marmelád.

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 45 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 1 plech

3/4 hrnku slunečnicového oleje
1/2 hrnku hnědého přírodního cukru
4 lžíce marmelády
2 vejce
1 hrnek mléka
2.5 hrnku mouky
1 kypřicí prášek do perníku
2 lžíce holandského kakaa
1 lžička perníkového koření
sůl
4 hrušky

Postup

Krok 1: Hrušky oloupejte (použila jsem plech velký 20 × 25 cm, máte-li větší, dejte hrušek víc), rozpulte a malým nožíkem z nich vykrájejte jádřince. Půlky hrušek nakrájejte na plátky, ale neoddělujte je. Naplátkované hrušky pak na těsto přeneste pomocí nože. (Výsledek vidíte na fotce.) Snadnější varianta je ovoce prostě nakrájet na kousky.

Krok 2: Všechny ostatní suroviny prošlehejte na hladké těsto. Z džemů se hodí rybízový, švestkový, meruňkový nebo třeba povidla. Mouku jsem nakombinovala žitnou a špaldovou, ale i zde můžete experimentovat.

Krok 3: Těsto vlijte do pečicím papírem vyloženého pekáče, poklaďte hruškami a pečte na 180 °C 40 až 50 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby se perník svrchu připaloval, přikryjte ho pečicím papírem či alobalem.

Tip: Do těsta přidejte kokos či nasekané ořechy nebo řezy ještě přelijte čokoládovou polevou.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře