Hrnkový sypaný koláč s tvarohem, broskvemi a švestkami

Nejrůznější hrnkové koláče na plech jsou oblíbené pro svoji jednoduchost. Ještě jednodušší je sypaný koláč, na jehož přípravu nemusíte zadělávat těsto. Směs stačí jen nasypat na plech. Poklaďte sezonním ovocem, třeba broskvemi a švestkami, a dejte do trouby. Co budete potřebovat?

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 35 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 1 pekáč o rozměrech 35 × 25

Na sypkou směs

2 hrnky hrubé mouky
1/2 hrnku cukru krupice
1.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
100 g másla

Na náplň

350 g měkkého tvarohu
200 ml bílého jogurtu
1 vejce
2 vanilkové cukry
1 hrnek mléka
2 broskve
5 vypeckovaných švestek

Na vymazání pekáčku

50 g měkkého másla

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vymažte silnější vrstvou měkkého másla.

Krok 2: Mouku smíchejte s krupicovým cukrem a práškem do pečiva. Máslo nakrájejte na velmi tenké plátky. Polovinu sypké směsi rovnoměrně nasypte po celé ploše pekáčku a poklaďte polovinou připraveného másla.

Krok 3: Tvaroh smíchejte s jogurtem, vejcem, vanilkovým cukrem a dle potřeby i mlékem. Podle toho, jak hustý jste zvolili tvaroh a jogurt, použijete půl hrnku až hrnek mléka. U tvarohu z celofánu možná ještě o něco více. Výsledná hmota musí být hladká, hebká a snadno se roztírat. Klidně ji udělejte o trochu řidší, než vám přijde ideál – hodně tekutiny vstřebá mouka, tak ať koláč není suchý.

Krok 4: Broskve a švestky nakrájejte na kousky a rovnoměrně je rozložte a zamáčkněte do tvarohu.

Krok 5: Posypte zbylou sypkou směsí a povrch poklaďte druhou polovinu tenoučkých máslových plátků. Pečte ve vyhřáté troubě si 35 minut dozlatova.

Tip: Do sypké směsi můžete přidat i špetku skořice.
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře