Při vánočním úklidu spíže posbírejte všechny zbytky luštěnin a uvařte si sytivou hrstkovou polévku. Hodí se drobnější druhy fazolí, hrách i čočka – a určitě nevynechte čočku červenou: během varu se úplně rozpadne a polévku zahustí i bez mouky.
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 50 minut
Náročnost nízká
Ingredience pro: 8 porcí
Budete potřebovat
250 g směsi luštěnin na polévku
3 lžíce oleje
1 cibule
2 mrkve
1 petržel
1 čtvrtka celeru
2 brambory
1 bobkový list
1 špetka drceného kmínu
2 kuličky celého nového koření
2 stroužky česneku
1 lžička soli
petrželka
Postup
Krok 1: Sesypte všechny luštěniny kromě červené čočky na síto, důkladně je propláchněte a namočte do většího množství studené vody alespoň na šest hodin.
Krok 2: Oloupejte zeleninu, cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky.
Krok 3: Ve větším hrnci rozpalte olej a cibuli opečte dosklovata. Přidejte zeleninu a krátce opečte. Zalijte vodou a vsypte předem namočené, scezené a okapané luštěniny. Propláchněte také hrst červené čočky a společně s kořením přidejte do hrnce. Nesolte. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a vařte asi 20 minut.
Krok 4: V mezičase oloupejte a omyjte brambory a nakrájejte je na kostky. Po 20 minutách je vložte do polévky a společně vařte, až jsou všechny luštěniny i brambory měkké. Polévku osolte, přidejte prolisovaný česnek a povařte ještě dvě tři minuty. Před podáváním posypte čerstvou petrželovou natí.
Tip: Polévku můžete ještě vylepšit, když přidáte hrst namočených sušených hub. Tradičně se do hrstkové polévky přidávají také ječné kroupy, zkuste to. A když se neobejdete bez uzeniny, při smažení cibule přihoďte do hrnce i kousek slaniny.
Zdroj: prozeny.cz