Hrušková povidla z trouby

Věděli jste, že povidla nemusejí být jen ze švestek? Využijte dozrávajících hrušek a schovejte si na zimu skleničky plné koncentrované ovocné chuti s vůní perníčkového koření a rumu!

Je vám v létě líto úrody ovoce, které kolikrát ani nestihnete zpracovat? Uchovejte si slaďounké hrušky v podobě voňavých povidel! Ukážu vám, jak je připravit i bez míchání – a tím pádem téměř bez práce (o riziku připálených hrnců a vyčouzené kuchyně nemluvě). Že jsou hotová, poznáte podle toho, že v nich po lžíci zůstane prázdná stopa.

Cukru můžete klidně i ubrat – slouží sice jako přírodní konzervant, ale jestli máte zralejší ovoce, obsahuje ho samo více. Hotová povidla stačí jen rozdělit do saponátem vymytých a vroucí vodou vypláchnutých sklenic, zakápnout rumem a máte hotovo – nezkazí se vám ani bez zavařování a uchovávat je můžete (až dva roky) i ve spíži!

SUROVINY

hrušky bez jadřinců, pokrájené (pokud je tuhá slupka, raději oloupat) 2 kg
cukr krupice 500 g
ocet 2 lžíce
mletá skořice 1/2 lžičky
rum 4 lžíce
hřebíček, tlučený 3 ks
badyán, tlučený 2 ks

Postup přípravy:

Hrušky zbavíme jadřinců a pokrájíme je na menší kousky. Je-li slupka příliš tuhá, je nutné hrušky i oloupat.

Nakrájené hrušky vložíme do pekáčku, zakápneme octem, promícháme a vložíme do trouby předehřáté na 200-220 stupňů. Pečeme přibližně 30 minut. Během pečení NEMÍCHÁME!

Po půl hodině na hrušky nasypeme polovinu cukru a znovu pečeme. Po 20 minutách přisypeme zbytek cukru a pečeme dalších 20 minut.

Po upečení přidáme mletou skořici a roztlučený hřebíček. Vše promícháme a rozmixujeme ponorným mixérem do požadované konzistence.

Budou-li rozmixované hrušky příliš vodnaté, ničeho se nelekejte a vložte ještě na chvíli do trouby.

Horká povidla naplňte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Tip: Čím větší plech použijete (resp. čím tenčí bude vrstva ovoce), tím rychleji budete mít hotovo.

5 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejčastěji hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kajka

Skvělé, díky! Jdu na ně 😉 K.

Kajka

Dobrý den.
Jako úvod o povidlech dobrý, ale tohle tedy opravdu nepovažuji za recept..Kde najdu rozpis ingrediencí, množství, postup, teplotu trouby….?