Hruškový dort s ořechy a slaným karamelem

Vláčné kořeněné těsto s podmáslím, voňavý hruškový karamel, jemný smetanový krém a navrch efektní hruškové chipsy. Neříkejte, že byste si kousek takového dortu nedali! S námi si ho upečete pěkně krok za krokem, takže je ideální i pro začátečníky.

DOBA PŘÍPRAVY 35 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 18 cm průměr formy

Na těsto

125 g másla
80 g třtinového cukru
1 špetka soli
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
2 vejce
200 ml podmáslí
240 g hladké mouky
100 g mletých vlašských ořechů
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 hrušky

Na slaný hruškový karamel (sůl můžete vynechat)

100 g třtinového cukru
1 lžíce másla
50 ml 33% smetany ke šlehání
2 hrušky
1/2 lžičky mleté skořice
1 hrst rozinek
1/4 lžičky soli

Na hruškové chipsy

1 hruška
1 hrnek cukru krupice

Na krém

250 g mascarpone
200 ml 33% smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru moučka

Postup

Krok 1: Do přípravy dortu se pusťte nejlépe jeden dva dny před konzumací, aby se hezky rozležel a zpevnil.

Krok 2: Změklé máslo utřete s cukrem a postupně zapracujte vajíčka, podmáslí, mouku, mleté ořechy, skořici, zázvor, sůl a kypřicí prášek.

Krok 3: Omyté hrušky nahrubo nastrouhejte a vmíchejte do těsta. Kdyby bylo příliš tuhé, zřeďte ho ještě trochou podmáslí. Rozdělte do tří 18cm forem lehce vymazaných máslem a vyložených pečicím papírem. Pečte při 180 °C asi 25 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Vyklopte, stáhněte papír a nechte vychladnout.

Krok 4: Mezitím v hrnci pomalu zahřívejte na karamel cukr se čtyřmi lžícemi vody. Nemíchejte. Jakmile zkaramelizuje, přidejte máslo a rozmíchejte.

Krok 5: Karamel s máslem zalijte smetanou, znovu rozmíchejte a přidejte sůl, skořici a na kostičky pokrájené neloupané hrušky. Povařte doměkka, vmíchejte rozinky a ještě chvilku vařte, až nabobtnají. Nechte vychladnout.

Krok 6: Nyní je čas na hruškové chipsy. Hrnek cukru a hrnek vody osm minut povařte, do tohoto sirupu přidejte na 1,5mm plátky pokrájenou hrušku a vařte další tři minuty. Sladké hruškové plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi dvě hodiny při 90 °C. V polovině pečení otočte a poté nechte vychladnout, plátky ještě trochu zpevní.

Krok 7: Smetanu ušlehejte dotuha, mascarpone prošlehejte s vanilkovým a moučkovým cukrem dle chuti (raději méně než více, karamel je sladký dost) a obojí opatrně spojte. Na obvod dvou korpusů naneste pomocí cukrářského sáčku krém, do středu rozdělte karamel a korpusy složte na sebe. Přiklopte třetím dílem.

Krok 8: Krémem potřete vršek dortu a zlehka i jeho boky. Poté je uhlaďte cukrářskou stěrkou či nožem. Až těsně před podáváním dozdobte hruškovými čipsy a podle nálady i ořechy, dalším ovocem nebo třeba jedlými květy.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře