Hruškový koláč s medem a levandulí

Když „obyčejnou“ bublaninu upečete v dortové formě, pokladete ozdobně nařezanými sladkými hruškami a přelijete medovou polevou s levandulí, získáte elegantní dezert s francouzským šmrncem.

DOBA PŘÍPRAVY 25 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 23 cm průměr formy

Budete potřebovat:

3 hrušky
2 vejce
130 g cukru moučka
80 g másla
200 ml mléka
280 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 špetka soli

Na polevu a dokončení:

4 lžíce medu
4 lžíce vody
1 lžička levandulových květů

Postup:

Krok 1: Suroviny na těsto vyndejte z lednice včas, aby měly pokojovou teplotu. Dortovou formu vyložte papírem na pečení – lépe přilne, když ji napřed vytřete kouskem másla.

Krok 2: Hrušky podélně rozřízněte, odstraňte jádřinec, stopku a bubáka. Položte je řeznou stranou na pracovní plochu a bříška hrušek ozdobně nakrojte, ale nedokrojte, podélnými řezy. Pomůže vám špejle – zapíchněte ji příčně asi půl centimetru nad řeznou stranou hrušky – nůž se o ní při krájení zastaví a hruška se vám nerozpadne.

Krok 3: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.

Krok 4: Ke žloutkům přidejte cukr a změklé máslo a společně je utřete. Postupně vešlehejte vlažné mléko a asi polovinu mouky prosáté s práškem do pečiva. Další část mouky zapracujte střídavě se sněhem už jenom zlehka stěrkou.

Krok 5: Hotové těsto lžící naklaďte do formy, navrch rozložte ozdobně naříznuté hrušky a pečte v předehřáté troubě 35–40 minut, až povrch zezlátne a špejle zkusmo zapíchnutá do těsta vyjde suchá.

Krok 6: Zatímco se koláč peče, v malém rendlíku jemně zahřejte med s vodou a přidejte květy levandule. Množství vody dolaďte podle hustoty medu – potřebujete konzistenci hustějšího sirupu.

Krok 7: Upečený koláč nechte malou chvíli zchladnout, těsto propíchejte špejlí a zalijte levandulovým medem. Nechte zchladnout, ozdobte ještě pár kvítky levandule a podávejte.

Můj tip: K hruškám a medu se výborně hodí i rozmarýn. Pokud máte rádi překvapivé chutě, zkuste ho místo levandule.
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře