Hruškový koláč se skořicovým krémem

Znáte takové ty dezerty, co provoní nejen váš byt, ale i celou ulici? Křehký hruškový koláč se skořicovým krémem patří přesně do této kategorie! Použít můžete i jablka, takže je to ideální dezert na leden, kdy moc jiného čerstvého ovoce nemáme.

Ingredience pro:
1 koláč

Na těsto:

250 g hladké mouky
125 g másla
sůl
5 lžic ledové vody
1 bílek

Na náplň:

4 hrušky
200 g zakysané smetany
100 g cukru krupice
3 žloutky
30 g hladké mouky
1/2 lžičky mleté skořice
mandlové lupínky

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny.

Krok 2: Mouku, máslo a sůl rozmixujte na drobenku, přilijte vodu a nejprve v mixéru a poté rukama zpracujte na hladké těsto.

Krok 3: Na pomoučené ploše těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 32 cm. Okraje odřízněte a případně je schovejte na ozdobu. Dno několikrát propíchejte vidličkou, překryjte kolečkem pečicího papíru, zatižte luštěninami (díky nim se dno nevyboulí a můžete je samozřejmě použít opakovaně) a pečte 12 minut při 200 °C. Ihned po upečení dno potřete bílkem a vraťte ještě na minutku do trouby. Díky tomuto opatření se pak korpus nerozmáčí.

Krok 4: Mezitím si připravte krém: smetanu prošlehejte s cukrem, žloutky, moukou a skořicí. Upečený korpus obložte plátky hrušek (vybírejte co nejzralejší kusy, ale hodí se i jablka) a přelijte krémem.

Krok 5: Povrch posypejte mandlemi a případně ozdobte zbytkem těsta, ze kterého vykrájíte lístečky, hvězdičky nebo jiné tvary. Ty můžete také potřít bílkem, aby chytly pěknou barvu. Pečte 35-40 minut při 200 °C.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře