Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem

Mřížkový koláč je malé umělecké dílo. Vyhrajte si se zaplétáním a okouzlete celou rodinu!

Ingredience

1 dávka základního těsta
hladká mouka na podsypání
1,2 kg hrušek
3 lžíce medu
1/2 lžičky soli, nejlépe vločkové
35 g kukuřičného škrobu
1-2 lžíce bourbonu nebo likéru Baileys (pro jemnější chuť)
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
70g lískových oříšků, mletých nebo nasekaných (lze vynechat)
1 prošlehané vejce, na potření koláče
1–2 lžíce třtinového cukru na posypání (lze vynechat)

Příprava jídla

1 Jednu polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát o síle 4 mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Vyložte jím koláčovou formu o průměru 18–20 cm. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice.

2 Druhou polovinu těsta spojte s odkrojky a mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na obdélník o síle 3mm a rozměrech minimálně 35×30 cm. S pomocí pravítka nakrájejte těsto na pruhy o síle 1 a 3 cm a délce 30 cm (8 kusů od každého). Pruhy i s papírem přesuňte na tác nebo plech a uložte do lednice.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenčí plátky. Ve větší míse je opatrně promíchejte s medem, solí, škrobem, bourbonem či baileys a s vanilkou.

4 Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté lískové ořechy, chcete-li je použít. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a pak na vršek koláče naaranžujte nepravidelnou mřížku z pruhů těsta (postup viz Jak na pletení ozdobné mřížky, níže). Stlačte okraje těsta k sobě a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

5 Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

Zdroj: apetitonline.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře