Husí pomazánka

Začátek listopadu již tradičně patří husímu masu. Až budete konfitovat svatomartinskou husu, přidejte dvě stehna navíc a udělejte z nich skvělé rillettes. Zkuste je klidně už tenhle víkend jako trénink na svatého Martina.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 3 hodiny
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 2 skleničky

Na pomazánku

2 husí stehna
270 g husího sádla
sůl a pepř
2 snítky čerstvého tymiánu
1 snítka čerstvé šalvěje
1 stroužek česneku
2 lžíce koňaku

K podávání

čerstvé pečivo
červená cibule
kyselá okurka

Postup

Krok 1: Husí stehna očistěte a uložte do pekáčku, klidně velmi natěsno k sobě. Zalijte rozehřátým sádlem tak, aby byla celá ponořená. Pokud tolik sádla nemáte, bude potřeba je pravidelně otáčet, aby se na stehnech nevytvořila propečená kůrka.

Krok 2: Do sádla přidejte bylinky. Mohou být i se stonky, na závěr je alespoň jednoduše vyndáte. Pořádně osolte, opepřete a přidejte rozmáčknutý stroužek česneku, neprolisovávejte ho, budete ho také vyndavat.

Krok 3: Troubu zapněte na 120 °C a vložte do ní nachystané maso. Nechte asi 2,5–3 hodiny konfitovat – tak se říká technice pečení masa v sádle. Hotové maso pak samo odpadává od kosti.

Krok 4: Upečené maso vyndejte ze sádla a oberte, jde to opravdu úplně snadno. Vidličkou ho natrhejte na vlákna a přendejte do mísy. Ze sádla vyjměte bylinky a česnek a částí sádla zalijte natrhané maso. Pořádně promíchejte.

Krok 5: Podle potřeby ještě osolte, opepřete a přidejte koňak. Sádla přidávejte tolik, aby pomazánka měla jemnou hustou konzistenci. Počítejte s tím, že vychlazením v lednici ztuhne.

Krok 6: Hotové rillettes dejte do skleniček o velikosti 200–300 ml. Povrch zalijte ještě lžicí sádla a zavíčkujte. V lednici takto vydrží i 2–3 týdny. Sádlo je skvělý konzervant a rillettes znamená v překladu škvarky, technicky je to vlastně pomazánka příbuzná škvarkové.

Krok 7: Podávejte na čerstvém pečivu s jemně nakrájenou cibulkou nebo třeba kyselou okurkou.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře