Indický dhál z červené čočky z pomalého hrnce

Tradiční indický pokrm dhál je důkaz, že správná kombinace koření vykouzlí z obyčejných surovin nezapomenutelnou delikatesu. Zeleninu můžete obměňovat podle momentální úrody nebo zásob v ledničce. Dhál podávejte s hnědou rýží, kuskusem nebo indickým chlebem naan.

NAD 2 HODINY
6 PORCÍ

SUROVINY (6 PORCÍ)

cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
olivový olej 1 lžíce
čerstvý zázvor, nastrouhaný 2 lžíce
červená nebo žlutá čočka 375 g
koření garam masala 1 lžíce
mleté kari 1 lžíce
mletý římský kmín 1 lžička
mletý koriandr 1 lžička
mletá hořčice 1 lžička
mletá kurkuma 1 lžička
zeleninový vývar 1 litr
drcená konzervovaná rajčata 425 g
baby špenát podle chuti 150 g
čerstvý koriandr nebo hladkolistá petržel 1 hrst

POSTUP

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, česnek a zázvor a opékejte je na středním stupni doměkka, asi 5 minut.

Čočku přeberte a propláchněte ve vodě.

Opečenou voňavou cibulovou směs přesypte do menšího pomalého hrnce (o objemu 4,5 l), přidejte čočku, koření, vývar a rajčata. Promíchejte, zakryjte poklicí a vařte 3–4 hodiny na vysoký stupeň nebo 6–8 hodin na nízký stupeň.

Pokud chcete, můžete na posledních pět minut vaření přimíchat do dhálu špenát a zlehka povařit.

Koriandr nebo petrželku nasekejte nadrobno, nasypte na dhál a ihned podávejte.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře