Išelské dortíčky

Křehké sušenkové těsto vonící po skořici a citronové kůře, lahodná rumovo-oříšková náplň a křupavý vlašský ořech s čokoládou navrch, to jsou tradiční išelské dortíčky. Chvilku času vám sice zaberou, ale stojí to za to!

DOBA PŘÍPRAVY 1 hodina
DOBA VAŘENÍ 10 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 45 kusů

Na těsto potřebujete:

210 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
70 g cukru moučka
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky citronové kůry
1/4 lžičky mleté skořice
40 g loupaných mandlí
140 g másla

Na náplň potřebujete:

150 g lískových oříšků
100 g cukru moučka
3 lžíce rumu
70 g meruňkové marmelády
50 g másla

Na dokončení potřebujete:

100 g nastrouhané hořké čokolády 65%
6 lžic smetany ke šlehání 30%
45 ks vlašských ořechů

Postup

Krok 1: Z prosáté mouky, kakaa, cukru, vanilky, citronové kůry, skořice, mletých mandlí a másla vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň dvě hodiny nebo do druhého dne v chladu odležet.

Krok 2: Těsto pak na pomoučené ploše vyválejte na asi 3 mm silný plát. Vykrajujte kolečka, klaďte je na pečicí papír a pečte asi 10 minut při 170 °C. Papír z plechu vždy opatrně stáhněte a cukroví na něm nechte vychladnout, než upečete další várku.

Krok 3: Čokoládu rozpusťte se smetanou a polovinu vychladlých koleček s ní potřete. Ještě než zatuhne, vmáčkněte do každého polovinu vlašského ořechu nebo mandle.

Krok 4: Oříšky nasucho na pánvi nebo v troubě opražte, v utěrce je pak třete tak dlouho, až z nich opadají slupky a (víceméně) oloupané ořechy rozmixujte. Smíchejte s cukrem, rumem, džemem (skvělý je i rybízový nebo brusinkový) a máslem a zbylá kolečka tímto krémem plňte. Přitiskněte kolečka s polevou a nechte alespoň týden odležet v uzavíratelné krabici.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře