Išlské dortíčky

Připravujete si doma išlské dortíčky? Tohle cukroví je sice trošku pracnější, ale zaručeně bude patřit mezi nejoblíbenější! Křehké těsto, výborný krém, čokoládová poleva a navrch křupavá mandle nebo ořech. prostě dokonalá harmonie 🙂

do 1 hodiny

Suroviny

hladká mouka 300 g
Máslo 200 g
moučkový cukr 100 g
mandle, mleté 50 g
Vejce 1 ks
kakao holandského typu 2 lžíce
strouhaná citronová kůra 1 lžička

Náplň:

vlašské ořechy, mleté 100 g
máslo, změklé 100 g
moučkový cukr 100 g
špetka mleté vanilky
meruňková marmeláda 2 lžíce
Rum 2 lžíce

Poleva:

hořká kvalitní čokoláda s 50 % kakaa 100 g
smetana ke šlěhání 5 lžic

Na ozdobu:

celé loupané mandle a půlky vlašských ořechů

Postup

Do mouky nožem rozsekejte máslo, přidejte cukr, mandle, vajíčko, kakao a citronovou kůru a rychle vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím si připravte náplň – v misce na ni smíchejte všechny přísady. Troubu rozpalte na 160 °C.
Těsto rozválejte na vále poprášeném moukou na plát o síle cca 3 mm a vykrájejte kolečka o průměru asi 4 cm (nebo jiné tvary, nejlépe formičkou s vroubkovanými okraji (vypadají totiž moc hezky). Vykrájené tvary dávejte s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 12 minut.
Po dvanácti minutách vyndejte, papír stáhněte z plechu na stůl a nechte vychladnout a tím i zpevnit. Polovinu vychladlých sušenek namažte náplní a přiklopte druhou polovinou upečených sušenek.
Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu se smetanou, důkladně ji rozmíchejte dohladka (nevařte, jen rozpusťte nad párou) a ještě teplou polevou potírejte dortíčky. Hned je také ozdobte mandlí nebo ořechem. Než budete dortíčky skládat do krabice, počkejte, až poleva ztuhne.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře