Italská caponata

Všichni milovníci dobré kuchyně a vaření se zajisté chtějí čas od času blýsknout před ostatními. S netradičními recepty pocházejícími z celého světa máte velkou šanci na úspěch. Vyzkoušejte výbornou sicilskou caponatu

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 40 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 15 kusů

Na zeleninový základ

1 lilek
4 cibule
3 červené papriky
10 ml oleje
100 g řapíkatého celeru
1 lžička bílého vinného octa
1 lžička medu
sůl

Na sugo

2 menší cibule
1/4 celeru
2 menší mrkve
2 lžíce olivového oleje
800 g krájených rajčat z plechovky
1 stroužek česneku
4 lístky čerstvé bazalky
1 špetka soli
1 špetka mletého černého pepře
1 špetka cukru

Na dokončení

1 lžíce rozinek
1 lžíce piniových semínek

Postup

Krok 1: Nejdříve si připravte základ na caponatu. Lilek oloupejte, nakrájejte na kolečka, nasolte a nechte v cedníku v lednici odkapat 12 hodin. Poté nakrájejte očištěné papriky a cibule na 1 cm velké kostky, na stejně velké kostky pokrájejte i odkapaný lilek. Zeleninu pak osmažte na oleji dozlatova, vložte do cedníku a nechte nejlépe 12 hodin odkapat v lednici od oleje.

Krok 2: Nazítří pokračujte. Lehce oloupejte řapíkatý celer, rozkrájejte ho na 2 mm široké plátky, smíchejte ho s medem a vinným octem a za občasného míchání vařte, dokud se nevyvaří většina octa.

Krok 3: Teď nastala chvíle na přípravu rajčatového suga. Na oleji orestujte dosklovata nadrobno rozkrájenou cibulku, celer, mrkev a česnek. Přidejte rajčata z konzervy a bazalku. Provařte a dochuťte pepřem, solí a cukrem.

Krok 4: Nyní je čas vše spojit a vytvořit caponatu. Odkapaný lilkový základ vložte do větší misky. Na pánvi lehce opražte piniové oříšky a vsypte k zelenině. Přidejte rozinky, uvařený celer a sugo. Promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte. Hotovou caponatu nechte odpočinout nejlépe do druhého dne tak, aby se veškerá rajčatová šťáva vsákla do osmažené zeleniny.

Tip: Caponatu podávejte s focacciou. Focacciu (anebo zkuste třeba domácí toastový chleba) nakrájejte na plátky a na troše olivového oleje je orestujte dozlatova. Na křupavé plátky naložte caponatu, ozdobte mozzarellou, osolte, pokapejte olivovým olejem a ozdobte snítkou bazalky. Podávejte jako předkrm či malé pohoštění.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře