Jablečný páj

Inspiraci pro tenhle božský koláč z křehkého, dozlatova upečeného těsta a pořádné kupy šťavnatých jablek vonících vanilkou a skořicí jsme našli v zámoří. Podzim ještě ani pořádně nezačal, ale my už nemůžeme čekat! Upečte si ho s námi…

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 12 osob
Doba přípravy: Do hodiny 
+ chlazení
Pečení 1:15

Ingredience

NA TĚSTO

2 a 1/2 hrnku hladké mouky + na vál
2 lžičky soli
1 lžíce krupicového cukru
225 g másla, zmraženého 10 minut a nakrájeného na kostičky
3 lžíce zakysané smetany
1/3 hrnku ledové vody

NA NÁPLŇ

1/3 hrnku hladké mouky
1/4 hrnku krupicového cukru + na závěrečné posypání
3/4 hrnku tmavého třtinového cukru
1 lžíce mleté skořice
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1/8 lžičky mletého hřebíčku
3 vanilkové lusky, semínka vyškrábnutá
2 a 1/4 kila jablek odrůdy Golden Delicious nebo Braeburn
nastrouhaná kůra z 1 citronu
2 lžíce másla

NA DOKONČENÍ

1 žloutek
1/4 hrnku smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Na těsto promixujte v robotu mouku, sůl a cukr. Přidejte polovinu másla a 5 pulzy ho zapracujte do směsi. Přidejte zbylé máslo a opět vmixujte 5 pulzy, nebo až budou kousky másla velké jako hrášek. V misce prošlehejte zakysanou smetanu a polovinu ledové vody. Polovinu směsi vlijte k těstu a zašlehejte 3 sekundovými pulzy. Přilijte zbylou směs a opět stejně zapracujte.

2 Těsto přesuňte do mísy a krátce zpracujte rukama, pokud je sušší, přilijte trochu ledové vody. Mělo by držet pohromadě a neměly by v něm být žádné suché části. Rozdělte je na dvě části, jedna by měla být trochu větší než druhá, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.

3 Na náplň dokonale rozmixujte v robotu mouku, cukr, tmavý cukr, skořici, sůl, muškátový oříšek, hřebíček a vanilková semínka. Oddělte 1/3 hrnku směsi a odložte.

4 Jablka oloupejte, přepulte, zbavte jádřinců a každou polovinu nakrájejte na 6 měsíčků. Dejte je do mísy, přidejte citronovou kůru, 2/3 kořeněné mouky a promíchejte. Pokud je šťávy, kterou jablka pustí, hodně, přisypte trochu mouky.

5 Z lednice vyndejte menší polovinu těsta a vyválejte ji na zlehka pomoučněném válu na kruh o průměru 30 cm. Pak jím vyložte formu na páj. Těsto posypte odloženou 1/3 kořeněné mouky.

6 Jablka vyskládejte do těsta v koláčové formě, začněte pěkně od okrajů a skládejte jeden dílek vedle druhého (viz obr. a). Navrch dejte 2 lžíce másla nakrájeného na kostičky (viz obr. b). Zbylé těsto vyválejte na kruh a položte jej na náplň, okraje začistěte, seřízněte a ozdobte. Celý připravený koláč dejte na 20 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku.

7 Troubu zapněte na 220°C a na nejnižší mřížku dejte plech. Koláč vyjměte z lednice a nařízněte ho navrchu a po stranách. Na dokončení prošlehejte žloutek a smetanu, potřete koláč a posypte jej cukrem. Vraťte do lednice, dokud se trouba nevyhřeje.

8 Koláč dejte do trouby na nahřátý plech a pečte 15 minut, pak snižte na 175°C a pečte dozlatova zhruba 60 minut. Asi 15 minut před dopečením zkontrolujte – pokud po okrajích příliš rychle tmavne, zakryjte jej alobalem. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte alespoň hodinu chladnout.

NĚCO NAVÍC
Koření je nejlepší čerstvě umleté. Jablek se snažte dát na koláč opravdu co nejvíce, v troubě se spečou! Koláč se nejlépe krájí studený, ale chutnější je teplý. Zvlášť pokud si k němu dáte zmrzlinu. Ohřát ho můžete v mikrovlnce.
4 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře