Jahleník

Kuchyně: česká 
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 105 min.
Porce: 4

Seznam surovin

jáhly 200 gramů (loupané proso)
švestky sušené 200 gramů
vejce 3 kusy
cukr krupice 90 gramů
máslo 2 lžíce
skořice 1 špetka (mletá)
sůl 1 špetka
strouhanka 1 hrst ( na vysypání)

Postup přípravy

Jáhly propereme několikrát vroucí vodou. Přendáme je do kastrolu a zalijeme 7 dl vroucí vody, přidáme lžíci másla a vaříme 15 – 20 minut. Kaši necháme vychladnout.

Švestky omyjeme, zalijeme studenou vodou a necháme 30 minut bobtnat. Poté je scedíme, necháme v sítu odkapat a překrájíme na poloviny. Zapékací misku vymažeme zbylým máslem a vysypeme strouhankou.

Cukr se žloutky vyšleháme do pěny, bílky se špetkou soli do hustého sněhu. Jáhlovou kaši promícháme se žloutkovou hmotou, ochutíme skořicí a pak do ní zlehka vmícháme sníh. Na dno pekáčku rozetřeme polovinu těsta, poklademe švestkami, zakryjeme zbylým těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C 55 minut. Hotový jahelník poprášíme moučkovým cukrem.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře