Jáhlové sushi sendviče

Jestli si s kolegy věčně okukujete obědové krabičky, tou dnešní jim určitě vytřete zrak. Protože to ale neděláte jen kvůli Janě z účetního, ale i pro své zdraví, vyměňte bílou rýži v sushi za mnohem výživnější jáhly, doplňte je rybou a zeleninou a máte vyhráno hned na obou frontách – jídlo zaujme na pohled a je zdravé!

Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 15 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 2 sendviče

Na jáhly

1/2 hrnku jáhel
1/2 lžičky soli
2 lžíce rýžového octa
2 sójové omáčky

Na sendviče

2 řasy wakame
losos
avokádo
mrkev
předvařená řepa

Postup

Krok 1: Propláchnuté jáhly 15 minut povařte v o něco málo větším než dvojnásobném množství osolené vody a nechte ještě 10 minut dojít pod pokličkou. Po vychladnutí ochuťte rýžovým octem a sójovou omáčkou (do sushi rýže patří i cukr, ale ten zkuste vynechat).

Krok 2: Mezitím si pokrájejte suroviny: já dala syrového losasa, ale hodí se i uzený nebo jiná bílkovina (tofu, tempeh, omeleta, šunka, pečené maso, sýr). K tomu nejvíc chutná avokádo, ale pro barevnější variaci můžete i nastrouhat mrkev, vařenou řepu či dát jinou zeleninu (okurku, špenát, bílou ředkev).

Krok 3: Řasu položte na kus potravinářské folie. Na řasu vytvořte navlhčenýma rukama tenký čtvereček z jahel, položte ho našikmo jako v tomto receptu na klasické onigirazu, a obložte rybou a zeleninou. Výborné je přidat i malinko majonézy, teriyaki omáčky nebo wasabi. Přiklopte další placičkou z jahel a protilehlé rohy řasy přeložte přes náplň. Stejně naložte se zbývajícími rohy, a celý balíček zabalte do folie.

Krok 4: Stejně postupujte s druhou řasou a zbývajícími surovinami. Před podáváním můžete balíčky ostrým nožem rozříznout vejpůl, posypat sezamem a případně máčet do další sójové omáčky.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře