Jahodová žemlovka

„Žemlovku jsem od dětství zbožňovala. Teď jsem ji trochu pozměnila a vylepšila jahodami a kokosem,“

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ Chlazení
Pečení 0:25

Ingredience

1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
1–2 lžíce tekutého medu
150 g měkkého tvarohu
20 g strouhaného kokosu
cca 100 ml mléka
1 lžička másla + na vymazání pekáčku
6–8 plátků toustového chleba
6–8 větších jahod
2 lžíce krupicového cukru

NA JAHODOVOU PĚNU

100 ml smetany ke šlehání (33 %)
25 g bílé čokolády
20 g másla
45 g jahod, nakrájených na kousky

Příprava jídla

1 Nejdříve připravte pěnu: do rendlíku nalijte smetanu, přidejte na kousky nalámanou čokoládu a máslo a nechte čokoládu rozpustit. Přidejte nakrájené jahody a krátce povařte. Potom rozmixujte a dejte chladit.

2 Troubu předehřejte na 170 °C. V misce smíchejte žloutek s medem, přidejte tvaroh a kokos a promíchejte. Mléko spolu s máslem dejte ohřát. Z toustového chleba ořízněte kůrky. Jahody nakrájejte na asi 3 mm silné plátky nebo drobné kostičky. Malou zapékací misku vymažte máslem. Toustový chléb namáčejte do vlažného mléka s máslem a vyložte jím dno misky. Na chléb rozprostřete polovinu tvarohové směsi, na ni polovinu pokrájených jahod a znovu vrstvení zopakujte. Zakončete vrstvou chleba.

3 V plecháčku svařte cukr se 2 lžícemi vody. Z bílku vyšlehejte sníh, do kterého pomalu zašlehejte cukrový sirup. Oslazený sníh rozprostřete navrch žemlovky a dejte péct do trouby na 20–25 minut.

4 Z lednice vyndejte připravenou pěnu, našlehejte ji a podávejte k upečené žemlovce.

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/jahodova-zemlovka
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře