Pár květů černého bezu dodá jahodovému džemu okouzlující vůni a šmrnc. Bílé kvítky v červené hmotě vypadají jako malé hvězdičky: tohle je zkrátka opravdu luxusní pochoutka.
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 30 minut
Náročnost nízká
Ingredience pro: 3 skleničky
Budete potřebovat
1500 g čerstvých jahod
700 g cukru krupice
2 citrony
4 bezové květy
Postup
Krok 1: Jahody večer před přípravou opláchněte, odstraňte stonky a plody nechte oschnout. Poté je začněte skládat do velké nekovové mísy (ideální je skleněná) – menší jahody můžete nechat v celku, velké rozpulte. Naskládejte do mísy třetinu jahod a přesypte ji třetinou cukru, přidejte další třetinu jahod a cukru a zopakujte ještě jednou. Mísu nechte do druhého dne uležet na chladnějším místě.
Krok 2: Jahody přes noc pustí šťávu a nazítří bude cukr téměř úplně rozpuštěný a kousky ovoce budou plavat v omamně vonícím sirupu. Připravte si do mrazáku malý talířek. Šťávu sceďte do širokého hrnce se silným dnem a kousky jahod zatím nechte stranou. Šťávu pomalu přiveďte k varu a na mírném plameni vařte asi 10 minut.
Krok 3: Teď přidejte kousky jahod, vymačkanou citronovou šťávu a dál pomalu vařte. Pěnu, která se tvoří na povrchu, průběžně opatrně odstraňujte a nezapomeňte občas promíchat.
Krok 4: Zatímco džem pomalu houstne, vyvařte tři skleničky o objemu cca 300 ml a do hrnce přihoďte i víčka. Vyjměte je z hrnce a nechte volně oschnout. Nad talířem oberte bílé bezové kvítky a odstraňte případné drobné nečistoty a broučky.
Krok 5: Asi po dvaceti minutách se pěna přestává tvořit, kousky jahod se rozpadají a za vařečkou zůstává cestička. Kápněte lžičku hmoty na namrazený talířek, a když budete spokojení s hustotou, můžete přistoupit k dalšímu bodu. Zdá-li se vám džem pořád tekutý, ještě chvíli vařte.
Krok 6: Stáhněte plamen na minimum a do „marmelády“ přidejte bezové květy. Nechte už jen krátce projít varem a hned plňte do ještě horkých vyvařených sklenic. Zavřete, otočte dnem vzhůru a dejte vychladnout.
Zdroj: prozeny.cz