Pomazánky představují oblíbenou rychlou večeři nebo svačinu. Zpracovat do nich můžete různé malé zbylé kousky zeleniny, masa, sýra nebo luštěnin nebo je variovat podle sezonní zeleniny. Tahle vychází z výživné a superzdravé drožďové pomazánky, kterou ale nemusí každý. Lahůdkové droždí má jemnou sladkoslanou chuť, se kterou ladí brokolice. Ta se postará i o lákavou barvu.
DO 30 MINUT 2–4 PORCE
SUROVINY (2–4 PORCE)
brokolice 400 g
smetanový sýr (Philadelphia, Lučina, Buko) 200 g
lahůdkové droždí 3 lžičky
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvé pečivo k podávání
POSTUP
V hrnci uvařte 2 l osolené vody. Brokolici rozdělte na malé růžičky a uvařte ve vroucí vodě doměkka, zhruba 4–6 minut na středním stupni.
Uvařenou brokolici slijte a smíchejte ji se smetanovým sýrem a droždím. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s čerstvým pečivem. Pomazánka vydrží v lednici 3 dny.