Jednoduchá brokolicová pomazánka s lahůdkovým droždím

Pomazánky představují oblíbenou rychlou večeři nebo svačinu. Zpracovat do nich můžete různé malé zbylé kousky zeleniny, masa, sýra nebo luštěnin nebo je variovat podle sezonní zeleniny. Tahle vychází z výživné a superzdravé drožďové pomazánky, kterou ale nemusí každý. Lahůdkové droždí má jemnou sladkoslanou chuť, se kterou ladí brokolice. Ta se postará i o lákavou barvu.

DO 30 MINUT
2–4 PORCE

SUROVINY (2–4 PORCE)

brokolice 400 g
smetanový sýr (Philadelphia, Lučina, Buko) 200 g
lahůdkové droždí 3 lžičky
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvé pečivo k podávání

POSTUP

V hrnci uvařte 2 l osolené vody. Brokolici rozdělte na malé růžičky a uvařte ve vroucí vodě doměkka, zhruba 4–6 minut na středním stupni.
Uvařenou brokolici slijte a smíchejte ji se smetanovým sýrem a droždím. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s čerstvým pečivem. Pomazánka vydrží v lednici 3 dny.

TIP: Lahůdkové droždí není klasické droždí, z kterého se pečou kynuté koláče, buchty nebo chleba, ale speciální kvasinky, které se suší na 45 °, aby se deaktivovalo kynutí. Chutná lehce slanosladce a používá se zpravidla na zahuštění polévek či omáček, při výrobě veganských sýrů nebo pomazánek. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou nebo v bezobalových krámcích.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře