Jednoduchý kávový dort

Tomuto jednoduchému kávovému těstu dodává vláčnost kefír či podmáslí a drobenkou navrch nestrávíte ani minutu práce navíc. Když místo pekáčku použijete dortovou formu a podle nálady přidáte i šlehačku a ovoce, budete mít z nedělního koláče opravdový slavnostní dort.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 35 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 22 cm průměr formy

2.5 hrnku hladké mouky
1.25 hrnku třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého hřebíčku
3/4 hrnku rostlinného oleje
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 šálek silné černé kávy
1 vejce
1 hrnek podmáslí
máslo na vymazání

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Formu pečlivě vyložte pečicím papírem nebo vymažte vrstvou másla.

Krok 2: V míse smíchejte mouku, cukr a koření. Ingredience, které se měří na hrnky, odměřujte v hrnku o objemu 200 ml. Přidejte olej (pokud máte v oblibě netradiční chutě, zvolte olej olivový, jinak si vystačíte s řepkovým) a vypracujte drobenku. Asi 1/2 hrnku drobenky odeberte a nechte na závěr.

Krok 3: Až odeberete menší část drobenky, do větší části v míse přidejte kypřicí prášek, vejce, podmáslí a kávu – stačí malý šálek, asi 30 ml. Důkladně promíchejte, až vznikne husté, hladké a polotekuté těsto.

Krok 4: Vypracované těsto nalijte do připravené formy a urovnejte. Rovnoměrně posypte odloženou drobenkou. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.

Krok 5: Hotový dort nechte vychladnout a podle příležitosti a chuti podávejte jen tak nebo ozdobte čerstvým ovocem a šlehačkou. Je vynikající také se lžící zakysané smetany nebo vanilkovou zmrzlinou.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře