Tomuto jednoduchému kávovému těstu dodává vláčnost kefír či podmáslí a drobenkou navrch nestrávíte ani minutu práce navíc. Když místo pekáčku použijete dortovou formu a podle nálady přidáte i šlehačku a ovoce, budete mít z nedělního koláče opravdový slavnostní dort.
DOBA PŘÍPRAVY 15 minut DOBA VAŘENÍ 35 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 22 cm průměr formy
2.5 hrnku hladké mouky
1.25 hrnku třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého hřebíčku
3/4 hrnku rostlinného oleje
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 šálek silné černé kávy
1 vejce
1 hrnek podmáslí
máslo na vymazání
Postup
Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Formu pečlivě vyložte pečicím papírem nebo vymažte vrstvou másla.
Krok 2: V míse smíchejte mouku, cukr a koření. Ingredience, které se měří na hrnky, odměřujte v hrnku o objemu 200 ml. Přidejte olej (pokud máte v oblibě netradiční chutě, zvolte olej olivový, jinak si vystačíte s řepkovým) a vypracujte drobenku. Asi 1/2 hrnku drobenky odeberte a nechte na závěr.
Krok 3: Až odeberete menší část drobenky, do větší části v míse přidejte kypřicí prášek, vejce, podmáslí a kávu – stačí malý šálek, asi 30 ml. Důkladně promíchejte, až vznikne husté, hladké a polotekuté těsto.
Krok 4: Vypracované těsto nalijte do připravené formy a urovnejte. Rovnoměrně posypte odloženou drobenkou. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
Krok 5: Hotový dort nechte vychladnout a podle příležitosti a chuti podávejte jen tak nebo ozdobte čerstvým ovocem a šlehačkou. Je vynikající také se lžící zakysané smetany nebo vanilkovou zmrzlinou.