Jehněčí kotletky se zeleninou, cizrnou a salsou verde

Efektní jehněčí kotletky s typickou kostí, díky které se tomuto kusu masa říká hřebínek, jsou ideální pro slavnostní příležitost. Delikátní chuť masa, zemitá podzimní příloha a svěží zelená omáčka vaše strávníky jistě okouzlí.

DO 1,5 HODINY
5 PORCÍ

SUROVINY (5 PORCÍ)

KOTLETKY:

jehněčí hřebínek 2x 500 g (vždy asi 6 kotletek)
sůl 18 g
čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
sušený mletý česnek 2 lžičky
mletý bobkový list 1 lžička
mleté nové koření 1/2 lžičky
čerstvý rozmarýn 1 snítka
olej 2 lžíce
máslo 3 lžíce

CIZRNA:

cizrna 250 g
saturejka 1 velká snítka
česnek 3 stroužky
sůl a čerstvě namletý pepř
mrkev 1 ks
menší šalotky 5 ks (nebo 2 menší cibule)
máslo 2 lžíce
olej 1 lžíce

SALSA VERDE:

hladkolistá petržel 1 velká hrst
čerstvá bazalka 1 hrst
česnek 1 stroužek
ančovičky 3 filátka
červený vinný ocet
dijónská hořčice 1 lžička
med 1 lžička
šalotka 1 ks
špetka chilli
několik lžic oleje
sůl a čerstvě namletý pepř

POSTUP

Veškeré suché ingredience kromě rozmarýnu a masa smíchejte v misce, hřebínek ze všech stran dobře posypte, přidejte také snítky rozmarýnu a marinujte ideálně do druhého dne.

Hřebínek potřete olejem a na rozpálené pánvi zatáhněte ze všech stran. Poté na povrch dejte pár plátků másla a jehněčí hřebínky dejte do rozehřáté trouby. Při 80 °C maso asi 60 minut dopékejte, uvnitř by maso mělo mít teplotu asi 63 °C, ve středu by stále mělo zůstat růžové. Po upečení jej nechte chvíli dojít.

Cizrnu propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte aspoň 10 hodin bobtnat, měla by zdvojnásobit objem. Poté vodu slijte. Přilijte čerstvou vodu, aby byla cizrna ponořená, přidejte saturejku, podrcený česnek a přiveďte k varu. Teplotu snižte a cizrnu vařte asi 40 minut. Nakonec osolte a nechte ji vychladnout ve vodě. Měla by se při pomačkání trochu drolit, neměla by být příliš tvrdá, uvařte ji o něco víc než al dente.

Na másla a oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou mrkev, po chvíli přihoďte také kolečka šalotky a společně restujte dozlatova. Přidejte cizrnu, vše osolte, opepřete a mírně podlijte vývarem nebo výpekem z masa a společně pár minut duste, aby se chutě prolnuly.

Většinu listové petržele a bazalku rozmixujte s olejem a ančovičkami, přidejte podrcený česnek, chilli, nasekané kapary, hořčici, med. Zamíchejte, přidejte na nudličky nakrájený zbytek petrželky a kostičky šalotky. Dochuťte octem, solí a pepřem podle potřeby.

Maso nakrájejte na jednotlivá žebírka, uvnitř by mělo být hezky růžové, na talíře rozdělte cizrnu, přidejte maso a nakonec také trochu salsy.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře