Jehněčí na česneku a rozmarýnu. S domácími noky a špenátem

Když se správně připraví (a to my umíme!), je křehké jehněčí jedno z nejlepších mas. Dopřejte si ho alespoň jednou za rok a připravte z něj šťavnatou pečínku na česneku a rozmarýnu – s domácími noky, co se rozplývají na jazyku, a nezbytným smetanovým špenátem.

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 2 hodiny 45 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 4 porce

Na pečené jehněčí

1200 g jehněčí kýty
8 stroužků česneku
2 snítky rozmarýnu
1 lžička soli
2 cibule

Na bramborové noky

800 g brambor
1.5 hrnku polohrubé mouky
1 lžička soli
1/4 lžičky kurkumy
1 vejce

Na špenát

1 cibule
1 lžíce sádla
400 g mraženého listového špenátu
2 stroužky česneku
1/2 kelímku smetany
sůl
1 špetka muškátového oříšku

Postup

Krok 1: Maso odblaňte a odkrojte z něj nejtučnější kousky – právě ty jsou nejaromatičtější.

Krok 2: Z kýty vykrojte kost. Prolisovaný česnek smíchejte se lžičkou soli a asi lžící čerstvého sekaného rozmarýnu.

Krok 3: Připravené maso ze všech stran potřete česnekovou pastou a svažte provázkem, aby drželo tvar, nebo ho naopak pokrájejte na menší kousky, aby se rychleji peklo.

Krok 4: Potřené maso položte do pekáče na nahrubo pokrájenou cibuli, podlijte 500 ml vody, přidejte snítku rozmarýnu a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Po 15 minutách teplotu snižte na 160 °C, maso přiklopte a pečte 2 až 2,5 hodiny doměkka. Čas od času zkontrolujte, jestli nepotřebuje podlít. Obecně platí, že čím nižší teplota, tím lépe, ale pokud jste netrpěliví, klidně jehněčí pečte při 180 °C.

Krok 5: Zatímco se peče maso, připravte si noky: čtyři větší brambory uvařte v dost osolené vodě (klidně den předem) doměkka. Nechte je trochu vychladnout a oloupejte. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu.

Krok 6: Brambory nastrouhejte, přidejte vajíčko, sůl a špetku kurkumy pro barvu. Rukama zapracujte mouku. Jde o to, aby jí bylo co nejméně a noky tak byly krásně nadýchané – čím více mouky, tím budou tužší. Zkuste jeden nok uvařit na zkoušku: pokud se rozvaří, přidejte ještě trochu mouky.

Krok 7: Na pomoučené ploše vyválejte z těsta hady a odkrojujte z nich malé nočky. Vhazujte je do vroucí vody. Vařte raději nadvakrát – a to jen do momentu, kdy všechny vyplavou na hladinu.

Krok 8: Už zbývá jen špenát: nadrobno pokrájenou cibulku nechte zesklovatět na troše sádla nebo oleje, přidejte nasekaný česnek a po pár vteřinách i špenát. Osolte, ochuťte špetkou muškátu a nechte povolit. Ohřátý špenát zjemněte smetanou.

Krok 9: Z upečeného masa odstraňte provázek, pokrájejte ho na plátky a podávejte s noky a špenátem.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře