Jemný krém z hořké čokolády

Jemný krém z hořké čokolády

Kuchyně: francouzská 
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 60 min.
Porce: 4

Seznam surovin

čokoláda mléčná 100 gramů
máslo 40 gramů
cereálie 40 gramů (kakaové nebo čokoládové)
ořechy 40 gramů (mleté)
Becherovka (nebo podobný likér, na pokropení)

Na krém:

čokoláda hořká 200 gramů (velmi kvalitní)
smetana 2,7 decilitru
žloutek 2 kusy (čerstvý)
máslo 20 gramů
Becherovka 3 lžíce (nebo podobný likér)

Postup přípravy

Nejdříve připravíme korpus. Čokoládu rozlámeme na kousky, přidáme k ní máslo a pozvolna obojí rozpustíme a promícháme na hladký krém. Přidáme podrcené křupínky a mleté oříšky a dobře promícháme. Hmotu rozložíme na dno menších formiček vyložených alobalem (asi 10), povrch dobře uhladíme a necháme v chladu ztuhnout. Mezitím připravíme krém.

Smetanu přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Přidáme čokoládu rozlámanou na malé kousky a žloutky a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká hmota. Necháme ji částečně prochladnout a pak vmícháme máslo a likér.

Ztuhlý korpus ve formičkách pokapeme likérem, formičky naplníme připraveným krémem a necháme v chladu ztuhnout. Pak dezert opatrně vyjmeme z formiček, podle chuti ozdobíme (například ovocem) a podáváme.

Poznámka k receptu

Tento dezert si oblíbí hlavně milovníci a znalci kvalitní hořké čokolády. Ostatním doporučujeme použít čokoládu mléčnou nebo si krém trochu přisladit.

Jednoduchý recept na krém se dá velice snadno obměnit. Stačí místo Becherovky použít například Amaretto, Grand Marniére, Griotku nebo třeba silnou kávu.

Čokoládový krém se hodí také k plnění piškotových korpusů nebo lineckých košíčků. Výborný je i samotný, naplněný třeba do skleniček a hezky ozdobený.

Zdroj: igurmet.cz
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře