Kiwi, kokos a limeta jsou v našich končinách spíše zimní suroviny, ale jejich kombinace je tak povedená, že přijde vhod i kdykoli během roku. Křupavý kokosový korpus a nepečená jogurtová náplň je lehká a osvěžující a koláč mizí až neskutečnou rychlostí.
Ingredience pro: 24 cm průměr formy
Na korpus
2 hrnky mletého kokosu
1/2 hrnku hladké mouky
125 g másla
kůra z limetky
2 lžíce cukru moučka
1 vejce
Na náplň
6 plátků želatiny
4 kiwi
500 g řeckého jogurtu
1/2 hrnku cukru krupice
šťáva z limetky
Na ozdobu
kiwi
kokos
Postup
Krok 1: Kokos, mouku, rozpuštěné máslo nebo kokosový tuk, kůru z jedné limety, cukr a vejce dobře propracujte (nejlépe to jde rukama) a natlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Těsta je poměrně dost, takže s ním můžete vyložit i boky koláče.
Krok 2: Pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout.
Krok 3: Želatinu zalijte asi 3 lžícemi vody a nechte 10 minut nabobtnat. Zralé kiwi rozmixujte a s cukrem přiveďte k varu. Vařte 2 až 3 minuty do rozpuštění, přidejte želatinu, vypněte plotnu a míchejte, až se želatina rozpustí.
Krok 4: Do želatinové směsi vmíchejte 2 lžíce řeckého nebo smetanového jogurtu a poté ji do něj spolu s limetkovou šťávou celou zašlehejte. Nalijte na korpus a nechte v lednici do druhého dne zatuhnout.
Krok 5: Před podáváním ozdobte plátky čerstvého kiwi a případně i kokosovými lupínky.
Tip:
Pro extra zelenou barvu přidejte do krému kapičku zeleného potravinářského barviva, nejlépe toho gelového.
Doba přípravy 25 minut
Doba vaření 25 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz