Jogurtový koláč s ořechy a rozinkami

Hustý řecký jogurt s medem a ořechy je pochoutka sama o sobě. Když jej navíc doplníte rozinkami, kořením a pomerančovou kůrou, získáte moučník hodný i řeckých bohů!

Ingredience

250 g másla, změklého + na vymazání formy
200 g krupicového cukru
3 vejce
400 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
200 g jogurtu řeckého typu + k podávání
1 lžička vanilkového cukru nebo vyškrábnutá semínka z 1/2 vanilkového lusku
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 pomeranč, šťáva a nastrouhaná kůra
100 g vlašských ořechů, nasekaných
120 g tmavých rozinek, propláchnutých
med k podávání

Příprava jídla

1 Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny. Postupně zašlehejte vejce. Po částech a na nižší otáčky zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem. Přidejte jogurt, vanilku, skořici, hřebíček a pomerančovou šťávu a kůru a dobře promíchejte.

2 Rozpalte troubu na 180°C. Smíchejte ořechy a rozinky. Dortovou formu o průměru 20cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Polovinu těsta vlijte do formy, uhlaďte a posypte polovinou směsi ořechů a rozinek. Vlijte zbylé těsto a ozdobte druhou polovinou směsi.

3 Formu přesuňte do trouby a pečte 40 minut. Poté přikryjte povrch alobalem a pečte ještě 20–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde suchá a těsto po stlačení prstem nepruží. Nechte zchladnout na mřížce, teprve potom vyjmě- te z formy a nakrájejte na dílky. Podávejte s kopečkem jogurtu a zakápnuté medem.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře