Kachna nadivoko

Kuchyně: česká
Obtížnost přípravy: Náročný
Doba přípravy: 150 min.
Porce: 6

Seznam surovin

kachna 1 kus
máslo 100 gramů
slanina 80 gramů
mrkev 3 kusy (menší)
celer 1 kus (malý)
petržel kořenová 1 kus (malá)
cibule 1 kus
mouka pšeničná hladká 50 gramů
víno červené 1 sklenice (dobré)
ocet 1 lžíce
nové koření 10 kuliček
pepř 10 kuliček
jalovec 6 kuliček
bobkový list 2 kusy
hřebíček 3 kusy
cukr 1 lžička
sůl

Postup přípravy

Všechno koření v hmoždíři nahrubo roztlučeme. Očištěnou vykuchanou kachnu omyjeme, osušíme rozčtvrtíme, potřeme částí tlučeného koření, zakryjeme a uložíme na 1 – 2 dny v chladu. Odleželou kachnu prošpikujeme slaninou nakrájenou na nudličky a osolíme. V pekáči rozehřejeme polovinu másla, přidáme celer nakrájený na větší nudličky, na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a zeleninu orestujeme. Vmícháme cukr a jakmile směs začne hnědnout, vložíme do pekáče připravenou kachnu. Zakryjeme ji, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a dusíme ve vlastní šťávě asi 30 minut. Pak kachnu podlijeme naběračkou horké vody, přidáme ocet, zbytek koření a na kolečka nakrájenou cibuli a kachnu dále pozvolna dusíme doměkka.

Mezitím v pánvi rozehřejeme zbylou polovinu másla, zaprášíme ho hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Měkkou kachnu vyjmeme, omáčku v pekáči zahustíme připravenou jíškou, zředíme trochou horké vody, přidáme červené víno a promícháme. Omáčku dochutíme octem, solí a cukrem, povaříme a na závěr přecedíme.

Kachnu naporcujeme, vložíme zpět do omáčky a necháme přejít varem. Podáváme ji s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Zdroj: igurmet.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře