Tyto popraskané sušenky chutnají báječně, jsou jemně kakaové, mají křupavou cukrovou krustičku a uvnitř jsou příjemně měkké.
Suroviny
máslo 50 g
třtinový cukr 100 g
vejce 1 ks
jogurt 50 ml
vanilkový extrakt 1/2 lžičky
kakao 10 g
jedlá soda 1/4 lžičky
sůl 1 špetka
hladká mouka 140 g
bílý vinný ocet 1 lžička
cukr moučka 1 hrneček
Postup
1
V jedné míse smíchejte povolené máslo s cukrem, přidejte vejce a vše spojte dohromady. Zvlášť pak smíchejte jogurt s vanilkovým extraktem.
2
Do další mísy dejte kakao, jedlou sodu, sůl a hladkou mouku, promíchejte a přidejte máslo smíchané s cukrem a vajíčkem + jogurt s extraktem. Když se vše spojí, vmíchejte lžičku bílého vinného octa. Ponechte v míse, kterou přikryjte potravinářskou fólií a vložte na 2 hodiny do lednice.
3
Před uplynutím této doby předehřejte troubu na 160 °C a připravte si dva velké plechy, které vyložte pečicím papírem. Po vytažení těsta z lednice tvarujte malé kuličky o velikosti třešně, které obalujte v moučkovém cukru (cukrem nešetřete, čím víc, tím líp) a skládejte je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech. Pokud se vám bude těsto lepit na ruce, naneste si na ně trochu cukru, ve kterém je budete obalovat. Budou se vám pak lépe tvořit kuličky. Sušenky pečte 12–15 minut.
Zdroj: fresh.iprima.cz