Kambodžské červené kari podle Sofie Smith

Nepodceňte poctivé krájení ingrediencí do pasty, robot je sice zvládne rozmixovat, ale pasta pak bude ,chlupatá‘.

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ výroba pasty
Vaření 0:10

Ingredience

1 lžíce rostlinného oleje
40–60 g kambodžské kari pasty (recept níže)
400 ml konzerva kokosového mléka
1–2 chilli papričky + další k podávání
vršky citronové trávy z kari pasty
3 listy kaffirové limety (nemusí být)
2 velké brambory, oloupané a nakrájené na 5mm plátky
3 mrkve, nakrájené na 3mm kolečka
1 malá konzerva cizrny, scezená a propláchnutá, zrna zbavená slupek
200 g zelených fazolek (mohou být i mražené)
4 lžíce světlé sójové omáčky nebo podle chuti
limetová šťáva podle chuti + klínky k podávání
nasekaný čerstvý koriandr k podávání
vařená jasmínová rýže k podávání

NA KAMBODŽSKOU KARI PASTU

30 g citronové trávy, spodky a vršky odříznuté
60 g galangalu, pečlivě omytého
40 g karchai (kořínky podobné kuřecím pařátkům s vůní fernetu)
30 g stroužků česneku, oloupaných
60 g šalotek, oloupaných
8 listů kaffirové limety (lze i mražené)
60 g koriandrových kořínků, omytých
30 g čerstvé kurkumy, oloupané
3 lžičky sušeného chilli
2 lžičky sladké mleté papriky
1 lžička soli
2 hvězdičky badyánu
8 tobolek kardamomu
2 g mletého muškátového oříšku
90 ml rostlinného oleje + na opékání

Příprava jídla

1 Všechny suroviny na pastu jemně nakrájejte nebo roztlučte v hmoždíři (koření). Vše vsypte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka.

2 Na 1–2 lžících oleje pastu opékejte, dokud se nerozvoní, nezmění barvu i chuť, ale nespalte ji, aby nezhořkla. Trvá to asi 20 minut. (Pastu, co hned nespotřebujete, uchovejte v lednici po dobu 2 týdnů nebo v mrazáku).

3 Na omáčku opékejte na oleji hotovou (už jednou opečenou!) pastu, dokud se nerozvoní, pak ji zalijte mlékem, plechovku vypláchněte stejným množstvím vody a nalijte do hrnce. Přidejte celé chilli papričky (pro pálivější verzi je podélně rozpulte), citronovou trávu a kaffirové listy, chcete-li. Přiveďte k varu, přihoďte brambory, po chvíli mrkev, a když bude zelenina téměř měkká, cizrnu a fazolky. Nechte chvíli projít varem, odstavte, dochuťte sójovkou a limetovou šťávou a podávejte s rýží, posypané koriandrem a vedle přidejte jemně nakrájenou chilli papričku k přiostření.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře