Kapr načerno s bramborovými šiškami

Seznam surovin

kapr 600 gramů (filet)
máslo 2 lžíce
cibule 1 kus (velká)
mrkev 1 kus
petržel kořenová 1 kus
celer 1/2 kusu (malý)
hřebíček 4 kusy
pepř 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
bobkový list 1 kus
citron (1 kolečko)
ocet vinný 1 lžíce (bílý)
vývar rybí 1 litr
švestková povidla 4 lžíce
mandle 50 gramů
švestky sušené 50 gramů
ořechy vlašské 50 gramů
perník 2 lžíce (strouhaný)
sůl
pepř

Bramborové šišky:

brambory 500 gramů (varný typ C)
mouka pšeničná hrubá 300 gramů
vejce 2 kusy
moučka bramborová (škrob) 1 lžička
sůl 1 lžička

Postup přípravy

1. Neoloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte je a nechte vychladnout. Na plotnu připravte hrnec s osolenou vodou na vaření šišek a přiveďte ji k varu. Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. V hrnci rozpalte máslo, vsypte kořenovou zeleninu a restujte ji. Jakmile začne zlátnout, přidejte i cibuli a pomalu opékejte, dokud zelenina nezhnědne. Přidejte koření a kolečko citronu, nechte ho minutku rozvonět a přilijte ocet. Nechte odpařit, zalijte vývarem a asi 5 minut vařte.

2. Kapra rozdělte na porce, přidejte ho do vroucího vývaru a duste asi 15 minut. Mezitím oloupejte zchladlé brambory, nastrouhejte je najemno a vložte do mísy. Přidejte mouku, vejce, škrob a sůl a rychle vypracujte hladké, nelepivé těsto. Vyválejte z něj šišky a dejte do vroucí vody. Vařte asi 7 minut, hotové šišky vyplavou na hladinu.

3. Vyjměte z hrnce kapra a udržujte ho v teple. Do základu omáčky přidejte povidla, promíchejte a omáčku propasírujte přes hladké síto. Přidejte do ní sušené švestky, mandle i ořechy, rozřeďte trochou vody, je-li třeba, a vařte asi 5 minut. Pak omáčku zahustěte perníkem a vraťte do ní kapra. Prohřejte ho a podávejte s bramborovými šiškami.

Poznámka k receptu

Smažený kapr se na štědrovečerní tabuli začal objevovat až po první světové válce, do té doby na ní vládl kapr načerno s omáčkou z kořenové zeleniny, povidel, ořechů a sušených švestek.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře