Rybí polévka nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Jemný kapří krém si zamilují všichni – od dětí až po babičky.
Náročnost: Velmi snadné Počet porcí: Pro 6 osob Doba přípravy: Do hodiny Vaření 0:20
Ingredience
NA VÝVAR
2–3 kapří hlavy + popř. další ořez z ryb
1 cibule, přepůlená, zbavená kořínků, ale ve slupce
1 petržel, nakrájená na větší kusy
1 mrkev, nakrájená na větší kusy
1/4 celeru, oloupaná
1 bobkový list
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
sůl
NA DOKONČENÍ
3 lžíce másla
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 mrkev, očištěná, nastrouhaná nahrubo
1 petržel, očištěná, nastrouhaná nahrubo
1/4 celeru, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
100 ml bílého vína
1 lžíce mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
NA KRUTONY
80 g másla, nakrájeného na tenké plátky
3 rohlíky, den staré, nakrájené na kolečka
K PODÁVÁNÍ
100 g jiker + 100 g mlíčí, uvařených (viz Něco navíc)
lístky kadeřavé petržele
zakysaná smetana, cca 1 lžička na porci
Příprava jídla
1 Připravte vývar. Kapří hlavy zbavte žaber, opláchněte a vložte do hrnce spolu s veškerou zeleninou a kořením a případně dalším ořezem z ryb. Zalijte 1,5 litrem studené vody. Osolte, přiveďte k varu a nezakryté zvolna vařte asi 30 minut. Nechte zchladnout a pak přes hustý cedník slijte tekutinu do čisté nádoby. Dál budete potřebovat jen vývar.
2 Na dokončení v hrnci na rozpuštěném másle opečte cibuli a nastrouhanou zeleninu dozlatova. Pokud se zelenina chytá dna hrnce, podlijte ji vínem a nechte opět vydusit. Zaprašte lžící mouky a míchejte, až se mouka opeče. Zalijte zbylým vínem a rybím vývarem a vařte asi 15 minut. Potom odstavte z plotny a dohladka rozmixujte.
3 Připravte krutony. Předehřejte troubu na 180°C. Nakrájené rohlíky rozložte v jedné vrstvě na plech, poklaďte plátky másla a opečte v troubě dozlatova, trvá to asi 8–10 minut.
4 Na talíři můžete zájemcům do krému přidat uvařené jikry s mlíčím. Polévku podávejte s krutonky, ozdobené petrželkou a lžičkou zakysané smetany.