Karamelovo-banánová buchta pro dospělé

Některé recepty vypadají na první pohled trochu podezřele, ale dávají skvělé výsledky. Tohle je jeden z nich!

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut 
Pečení 0:45

Ingredience

175 g hladké mouky
100 g světle hnědého cukru
1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
2 velmi zralé banány, rozmačkané + 1 banán, na šikmá kolečka
300 ml plnotučného mléka
85 g másla, rozpuštěného + na vymazání formy
1 vejce, prošlehané
1 lžička vanilkového extraktu či pasty
vanilková zmrzlina k podávání

NA KARAMELOVÝ PŘELIV

150 g tmavě hnědého cukru
4 lžíce zlatého či kukuřičného sirupu (viz Něco navíc)
2 lžíce brandy či whisky

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180/160 °C. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Vedle prošlehejte rozmačkané banány, mléko, rozpuštěné máslo, vejce a vanilkový extrakt či pastu. Tekutinu postupně vešlehejte do suché směsi, aby vzniklo řidší těsto. Nalijte ho do máslem vymazané kulaté formy o průměru 26 cm, hluboké 7 cm.

2 Na karamelový přeliv dejte do malého rendlíku cukr, sirup a 250 ml vroucí vody, za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Mírně povařte a vlijte brandy či whisky. Přelijte těsto (bude-li ponořené, nevadí), poklaďte kolečky banánu a pečte 40–45 minut nebo dokud nezpevní (měla by vzniknout litá buchta a pod ní karamelová omáčka). Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře