Kari s červenou čočkou

Kari s červenou čočkou

Ingredience

Na kari:

300 g červené čočky
3 lžíce tuku na smažení (slunečnicový, kokosový, …)
3-4 šalotky, na jemné kostičky
5 stroužků česneku, na plátky nebo propasírovaný
2-4 lžíce red curry pasty
1,5 lžičky mleté kurkumy
2 lžíce rybí omáčky, nebo podle chuti
2 cm kořene zázvoru, nastrouhaný
1 kytička badyánu
300 ml kokosové smetany
200 g zelených fazolových lusků nebo brokolice (květáku, cukety, …)
2 střední mrkve

Na servírování:

čerstvý koriandr
restované kešu oříšky
300 g jasmínové rýže

Postup

1.
Do rýžovaru nebo vaší oblíbenou metodou dejte vařit všechnu rýži. Rozehřejte si na velké wok pánvi tuk a na něm orestujte cibulku doměkka. Přidejte česnek, kurkumu a red curry pastu. Pokud vaříte pro děti, dejte tak maximálně dvě lžíce pasty, ale pokud máte rádi pikantnější curry, dejte klidně více. Přidejte zázvor a chvíli restujte, aby se uvolnily všechny chutě a koření se rozvonělo.
2.
Do woku přidejte propláchnutou čočku. Podlijte horkou vodou tak, aby bylo nad ní ještě 1 cm vody a vařte za občasného míchání. Případně přidejte vodu podle potřeby, pokud se příliš odpaří. Mezitím si připravte a očistěte zeleninu. Když už je čočka téměř měkká, přidejte rybí omáčku, kokosovou smetanu, hrubě pokrájenou zeleninu tak, aby se příliš nerozvařila. Tedy zelené fazolové lusky jako první a po chvíli mrkev na větší kousky. Například květák či brokolice by měl jít až na závěr a vařit se tak 2-3 minuty maximálně.
3.
Když je zelenina téměř hotová, kari ochutnejte a případně jej dosolte rybí omáčkou nebo třeba lehce dořaďte vodou, je-li příliš husté. Můžete servírovat! To, co nasypete navrch, je taková třešnička na dortu, která ale dokáže velmi ovlivnit finální chuť i dojem. Já na toto kari vždy přidávám smažený česnek, kešu oříšky (ty můžete v kari i vařit) a popřípadě čerstvý koriandr, když ho zrovna mám.

image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře