Jedlé kaštany nepatří k nejpopulárnějším surovinám českých kuchařů a je to škoda. Mají delikátní a zcela nezaměnitelnou chuť, která dodá moučníkům nenapodobitelný francouzský šmrnc. Udělejte si tenhle kaštanový dortík (či koláček) a nebudete litovat.
Ingredience pro: 1 formu o průměru 24 cm
Na korpus
500 g jedlých kaštanů
mléko
80 g másla
6 vajec
180 g cukru krupice
100 g neloupaných mletých mandlí
Na formu
polohrubá mouka na vysypání
tuk na vymazání
K podávání
čokoládová poleva
ušlehaná šlehačka
Postup
Krok 1: Existuje víc způsobů, jak jedlé kaštany uvařit a oloupat, jedna možnost je tato: kaštanovou skořápku nařízněte na vypouklé straně do většího kříže, zalijte vařící vodou, vařte půl hodiny a ještě teplé oloupejte. (Pozor, pod tvrdou hnědou skořápkou je další, měkčí vrstva, tak odstraňte i ji). Oloupané kaštany pár minut povařte v přiměřeném množství mléka – získají jemnější chuť. Samozřejmě můžete koupit i kaštany již upravené, takže si lze tuto část práce ušetřit. Většinu kaštanů prolisujte (umelte, nasekejte najemno), pár si jich nechte na ozdobu. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
Krok 2: V míse utřete do pěny máslo, žloutky a cukr a přidejte prolisované kaštany. Do kaštanové hmoty vmíchejte nasekané mandle (můžete místo nich použít lískové oříšky).
Krok 3: Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho zamíchejte do kaštanové hmoty. Vzniklým těstem naplňte vymazanou a vysypanou malou dortovou formu. Vložte do trouby a zvolna pečte asi půl hodiny, potom zkontrolujte špejlí, zda nepotřebuje ještě chvilku dopéct.
Krok 4: Vychladlý dort polijte čokoládovou polevou. Chcete-li polevu lesklou a vláčnou, která se neláme ani při krájení, vyzkoušejte snadný postup uvedený v receptu na šumavský dort. Povrch politého dortu ozdobte celými či nahrubo nastrouhanými kaštany a celými mandlemi.
Tip:
Nechcete se pouštět do polevy a čekat, až zaschne? Ozdobte dortík šlehačkou. Vychladlý korpus rozřízněte, vyplňte tuhou ušlehanou smetanou a potřete jí i vršek dortu. Posypte ho pak hrubě sekanými kaštany, neloupanými mandlemi nebo třeba čokoládovou rýží.
Zdroj: prozeny.cz