Katův šleh neboli legendární kaťák

Autentického šmaku katova šlehu ze zaplivané čtyřky sice doma s použitím čerstvých surovin nikdy nedocílíte (leda byste opravdu zpracovávali už řekněme zkušenější maso), ale tuhle legendu českých stravovacích zařízení můžete uvařit i poměrně kvalitně. Jestli vám už chybí hospody, udělejte si „kaťák“ s bramboráčky doma!

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Na masovou směs

600 g vepřové kýty
sůl a pepř
řepkový olej
1 velká cibule
2 červené kapie
4 nakládané okurky
4 nakládané feferonky
140 g rajčatového protlaku
2 lžíce worcesterské omáčky
2 lžíce sójové omáčky

Na bramboráčky

1 kg brambor
3 vejce
6 stroužků česneku
sůl a pepř
1 lžíce majoránky
1/2 lžičky drceného kmínu
90 g hladké mouky
sádlo na smažení

Postup

Krok 1: Maso (kýtu, plec, krkovici nebo pro hodobóžovou verzi panenku) pokrájejte na nudličky, opravdu pořádně opepřete a asi na 2 lžících oleje velmi zprudka ze všech stran orestujte dozlatova. Restujte dál, i kdyby pustilo šťávu, zase se odpaří a maso se po chvíli začne opékat. Vepřové můžete také do oleje s pepřem naložit den před vařením, bude pak křehčí. Vyndejte z pánve.

Krok 2: Do pánve přidejte trochu oleje a asi 10 minut na něm restujte proužky cibule a čerstvých kapií. Vmíchejte plátky kyselých okurek a feferonek (množství upravte dle své chuti) a protlak nebo domácí kečup, ke směsi vraťte maso, ochuťte worcesterskou a sójovou omáčkou (no opravdu), zalijte hrnkem vody a 20 až 30 minut poduste doměkka.

Krok 3: Extra otrlí si dají katův šleh s hranolkami a tatarkou, případně rovnou s domácími bramboráčky. Na ty nastrouhejte brambory najemno, osolte a nechte chvilku pustit šťávu. Většinu jí pak vymačkejte.

Krok 4: Smíchejte s vejci, prolisovaným česnekem, majoránkou, kmínem a moukou a poměrně dost osolte a opepřete – těsto by mělo být lehce přesolené. V dostatečné vrstvě sádla pak smažte malé bramboráčky nebo 4 velké placky, do kterých pak masovou směs dáte.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře