Kefírový perník s vločkami a medovou polevou

Také rádi pečete z ovesných vloček a celozrnné špaldové mouky? Když víte, s čím je zkombinovat, vykouzlíte z nich překvapivě dobrý a voňavý koláč. A tentokrát bez přidání másla, oleje či cukru! Perníkové řezy s polevou jsou navíc krásně vláčné i třetí den (čtvrtého se zatím nikdy nedočkaly) a skvěle voní po medu.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 45 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 plech 20 × 30 cm

Na těsto (mouku můžete dát hladkou bílou nebo část nahradit žitnou)

500 ml kefíru
2 vejce
6 lžic medu
2 lžíce holandského kakaa
150 g celozrnné špaldové mouky
100 g ovesných vloček
1 lžíce perníkového koření
1 lžička jedlé sody
1 špetka soli

Na polevu (lze vynechat)

2 lžíce medu
2 lžíce tuku
2 lžíce holandského kakaa

Postup

Krok 1: Kefír prošlehejte s vejci, tekutým medem (množství klidně upravte) nebo jiným sladidlem a nalijte do mísy, ve které jste smíchali kakao, mouku, vločky, perníkové koření, sodu (nebo prášek do pečiva) a sůl.

Krok 2: Těsto promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 45 minut při 170 °C.
Krok 3: Po vychladnutí můžete perník ozdobit medovou polevou. Med rozpusťte s tukem (kokosovým nebo máslem) a rozmíchejte s kakaem.

Tip: Místo špaldové mouky můžete dát klasickou bílou hladkou nebo část vyměnit za žitnou. Perník bude ještě lepší, když do těsta vmícháte rozinky v rumu nebo sekané sušené švestky, kousky čokolády či sekané ořechy.
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře