Kiwi sorbet

Když o něčem řeknete, že je to ‚fresh‘, tak to je přesně slovo, které vystihuje tenhle ledový zázrak!

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 800 ml
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ chlazení 30 minut
Mražení a zachlazování 2:00

Ingredience

155 g krupicového cukru
155 ml vody
500 g kiwi, zralých
šťáva z 1 limety

Příprava jídla

1 Připravte cukrový sirup. Krupicový cukr nasypte do rendlíku a přilijte vodu. Dejte na mírný plamen a vařte, až se cukr rozpustí, měli byste získat 250 ml sirupu. Počkejte, až sirup trochu zchladne, pak ho uložte do lednice a dejte zcela vychladit.

2 Kiwi vydlabejte a dužinu přesuňte do mixéru. Přilijte vychlazený sirup, přidejte šťávu z limety a rozmixujte.

3 Směs nalijte do zmrzlinovače a nechte umíchat, pak zmrzlinu přemístěte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte na 2 hodiny zpevnit. (Můžete ji ale servírovat i přímo ze zmrzlinovače, bude mít konzistenci točené.)

4 V mrazáku zmrzlina v dobré kondici vydrží nejméně 14 dnů, před podáváním ji vždy vložte do lednice a vyčkejte, než povolí.

NĚCO NAVÍC

Zmrzlinu zvládnete i bez přístroje. Směs nalijte do mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Zhruba po 45 minutách vyndejte a promíchejte (metlou, vidličkou, nebo ponorným mixérem). Vraťte zpátky do mrazáku a postup opakujte každým 30 minut, dokud směs nebude hladká – celý proces míchání trvá asi 3 hodiny. Nakonec nechte již hladkou zmrzlinu ztvrdnout.
Kiwi se nehodí na pečení, žárem totiž ztrácí vysoký obsah vitaminu C i barvu. Enzymy v kiwi brání tuhnutí želatiny (pokud chcete mít kiwi ‚pod sklem‘, zkuste agar) a také srážejí mléko. Nejjistější je tedy využít kiwi kromě sorbetu na ozdobu pohárů nebo dezertů, originálně jím byla ozdobená třeba první pavlova.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře