Klasické gratinované brambory dauphinoise

Jednoduchý recept na klasické gratinované brambory se vám nikdy neztratí. K jemným plátkům brambor se nebojte přidat ani stejně jemně nakrájenou mrkev a petržel.

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 1 hodina 10 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 4 porce

2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
250 ml 40% smetany ke šlehání
250 ml crème fraîche
1 špetka muškátového oříšku
1 stroužek česneku
75 g másla
1.2 kg brambor

Postup

Krok 1: V kastrolku smíchejte smetanu ke šlehání, crème fraîche, bobkový list, tymián, špetku muškátového oříšku a polovinu stroužku česneku. Asi dvě minuty vařte a pak nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Krok 2: Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vymažte máslem a vytřete řeznou stranou česneku. Brambory nakrájejte na velmi tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně (struhadlo na tenké plátky zeleniny). Zbytek másla rozpusťte. Ze smetany vyndejte bobkový list, česnek a tymián.

Krok 3: Do pekáčku rozprostřete brambory, zalijte smetanou a asi hodinu zapékejte dozlatova. Povrch potřete rozpuštěným máslem a ještě nechte dopéct krustičku. Po vyndání z trouby nechte deset minut odpočinout a můžete podávat.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře