Klasické italské pesto z bazalky

Pesto alla genovese neboli janovské pesto je naprostý základ italské kuchyně. I malé množství parádně ochutí všechny těstoviny, sendviče i noky a příprava je přitom blesková. Za nás asi nejlepší způsob, jak zpracovat větší úrody čerstvé bazalky.

DOBA PŘÍPRAVY 5 minut
DOBA VAŘENÍ neuvedeno
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 sklenička

50 g čerstvé bazalky
1 stroužek česneku
50 g parmezánu
sůl
50 g piniových jader
100 ml extra panenského olivového oleje

Postup

Krok 1: Bazalku můžete zpracovat tak, jak je, ale pokud chcete, aby pesto zůstalo krásně zelené, nejprve ji jako ve videu v osolené vodě spařte.

Krok 2: Osušenou bazalku pak spolu s nasekaným nebo prolisovaným česnekem, nastrouhaným sýrem (Gran Moravia, parmezán nebo Grana Padano), piniemi (nebo s dostupnějšími jádry, jako jsou mandle, slunečnice či vlašské ořechy) a kvalitním olejem rozmixujte dohladka.

Krok 3: Pokud jste bazalku nespařovali ve slané vodě, přidejte i trochu soli.

Krok 4: Vložte do vroucí vodou vypláchnuté sklenice. V lednici vydrží pesto asi 2 týdny, pokud vynecháte sýr, tak ještě déle. Část můžete zamrazit a mít tak čerstvé pesto během celého roku. Podávejte s domácími gnocchi, těstovinami nebo v zapečených sendvičích.

Tip: Experimentujte s druhem semínek, nebo přidejte špetku chilli či citronové kůry.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře