Klasický krtkův dort

Symbol domácího polotovarového pečení přelomu tisíciletí (no ano, počítáte správně, už tomu bude víc než 20 let) je sice trochu retro, ale přiznejte, kdo by si kousek tohoto nadýchaného kakaového krtince s chutí nedal i dnes? Upečte si domácí krtkův dort i bez kupované krabice a zavzpomínejte s námi!

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 35 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 20 cm průměr formy

Na těsto

4 vejce
80 g cukru krupice
125 g másla
1 špetka soli
160 g polohrubé mouky
40 g holandského kakaa
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Na krém

2 kelímky šlehačky
60 g moučkového cukru
2 ztužovače šlehačky
60 g čokolády
3 banány

Postup

Krok 1: Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Já použila menší, 20 cm formu. Bílky oddělte od žloutků a spolu se špetkou soli z nich ušlehejte pevný sníh.

Krok 2: Změklé máslo šlehejte s cukrem a žloutky asi 5 minut do pěny, přidejte kakao, mouku a kypřicí prášek a nakonec po částech opatrně zapracujte i sníh. Rozetřete do formy a pečte při 180 °C asi 35 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do korpusu po vytažení suchá.

rok 3: Vychladlý korpus seřízněte do roviny, nožíkem si naznačte 1,5 cm okraj a lžící opatrně vydlabejte 1,5 až 3 cm do hloubky tak, abyste nepoškodili dno.

Krok 4: Odřezky těsta nadrobte „na hlínu“‎.

Krok 5: Čokoládu (hořkou nebo mléčnou) nastrouhejte. Šlehačku (celkem 360 až 500 ml) spolu s cukrem a ztužovačem vyšlehejte dotuha. Opatrně zapracujte čokoládu.

Krok 6: Trochu krému natřete na spodek korpusu a obložte 2 až 3 podélně rozkrojenými banány.

Krok 7: Zbylý krém navrstvěte do tvaru kupole a potřete i boky dortu. Vše pak posypejte odloženými drobečky, které rukama ještě trochu přitiskněte.

Krok 8: Nesmí chybět ani krtek! Já ho tentokrát koupila v cukrárně, ale s trochou zručnosti ho vyrobíte sami z domácího marcipánu a několika kapek potravinářského barviva.

Krok 9: V ideálním případě nechte před krájením ještě alespoň hodinu zatuhnout v lednici.

image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře