Poslouží jako milý jedlý dárek, zpříjemní vánoční pečení a hotový je během chvilky. No jistě, řeč je o domácím vaječném likéru! Voní po rumu a vanilce a hustý i silný je tak akorát.
DOBA PŘÍPRAVY 15 minut DOBA VAŘENÍ 5 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1600 mililitrů
5 žloutků
2 sáčky vanilkového cukru
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
500 ml smetany ke šlehání 30%
1 špetka muškátového oříšku
1 špetka soli
300 ml rumu
převařená voda
Postup
Krok 1: Lahve propláchněte vroucí vodou a nechte vyschnout. V konvici si také uvařte vodu, kterou budete vaječňák ředit.
Krok 2: Přímo v hrnci prošlehejte žloutky s vanilkovým cukrem, přidejte kondenzované mléko, smetanu, špetku muškátového oříšku a sůl. Za stálého míchání přiveďte k varu a několik minut povařte, směs hezky zhoustne.
Krok 3: Vmíchejte rum (já dávám klasický voňavý tuzemák), vodku, brandy, nebo třeba mandlovici a zřeďte zhruba 500 ml převařené vody, likér po vychladnutí totiž ještě dost zhoustne. Alkoholu můžete dát samozřejmě i více (i méně), záleží na vaší chuti.
Krok 4: Naplňte do lahví (pro jistotu můžete od případných cucků přecedit přes sítko) a nechte alespoň 2 dny odležet. V chladu vám pak vaječný likér vydrží asi měsíc.