Klasický vaječný likér

Poslouží jako milý jedlý dárek, zpříjemní vánoční pečení a hotový je během chvilky. No jistě, řeč je o domácím vaječném likéru! Voní po rumu a vanilce a hustý i silný je tak akorát.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 5 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1600 mililitrů

5 žloutků
2 sáčky vanilkového cukru
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
500 ml smetany ke šlehání 30%
1 špetka muškátového oříšku
1 špetka soli
300 ml rumu
převařená voda

Postup

Krok 1: Lahve propláchněte vroucí vodou a nechte vyschnout. V konvici si také uvařte vodu, kterou budete vaječňák ředit.

Krok 2: Přímo v hrnci prošlehejte žloutky s vanilkovým cukrem, přidejte kondenzované mléko, smetanu, špetku muškátového oříšku a sůl. Za stálého míchání přiveďte k varu a několik minut povařte, směs hezky zhoustne.

Krok 3: Vmíchejte rum (já dávám klasický voňavý tuzemák), vodku, brandy, nebo třeba mandlovici a zřeďte zhruba 500 ml převařené vody, likér po vychladnutí totiž ještě dost zhoustne. Alkoholu můžete dát samozřejmě i více (i méně), záleží na vaší chuti.

Krok 4: Naplňte do lahví (pro jistotu můžete od případných cucků přecedit přes sítko) a nechte alespoň 2 dny odležet. V chladu vám pak vaječný likér vydrží asi měsíc.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře