Kleftiko – jehněčí pečené v balíčku

Kleftiko je tradiční řecký pokrm, při kterém se jehněčí maso nejprve marinuje s citronem a bylinkami a poté se pomalu peče společně se zeleninou v balíčcích z pečicího papíru. Ty si pak každý strávník na svém talíři sám rozbalí.

Suroviny

steaky z jehněčí kýty 4 ks
lístky z čerstvého oregana 2 lžíce + trochu na ozdobu
šťáva z 1 citronu
olivový olej 5 lžic
bílé víno 100 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
velké brambory 4 ks (celkem asi 800 g)
česnek 4 stroužky
cibule 2 ks
sýr pecorino nebo feta 100 g
bobkový list 4 ks

Postup

1
Plátky masa dejte do ploché misky. Oregano, citronovou šťávu, 2 lžíce oleje a víno smíchejte v šálku, osolte a opepřete. Touto směsí přelijte plátky masa v misce, obalte je v marinádě z obou stran a misku zakryjte fólií. Nechte marinovat ideálně přes noc nebo alespoň pár hodin.

2
Druhý den si připravte čtyři listy pečicího papíru. Brambory oloupejte, nakrájejte na silnější plátky a promíchejte je s trochou oleje, soli a oregana. Na střed každého listu papíru rozdělte brambory, na ně dejte plátek masa, posypte ho plátky česneku, kolečky cibule, kostičkami sýra, na každý položte bobkový list a zalijte troškou marinády tak, aby nevytékala ven z papíru.

3
U každého papíru zvedněte cípy, stáhněte je k sobě, svažte je nahoře jako měšec a ty vyrovnejte do pekáče. Pečte 2 hodiny v troubě rozpálené na 160 °C. Balíčky přendejte na talíře, opatrně uvolněte provázek a ihned podávejte, aby si každý otevřel svůj balíček sám.

Zdroj: fresh.iptima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře