Koblihy s ovocným krémem

Seznam surovin

Kvásek:

chlebový kvas 25 gramů (z lednice)
cukr krupice 20 gramů
mouka pšeničná hladká 300 gramů
voda 40 gramů

Těsto:

mléko 110 gramů
mouka pšeničná hladká 300 gramů
mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
rum 20 mililitrů
cukr krupice 60 gramů
cukr vanilkový 20 gramů
citronová kůra (z 1 neošetřeného citronu)
sůl 10 gramů
máslo 115 gramů (změklé)
vejce 150 gramů (asi 3 kusy + všechen připravený kvásek
olej (na smažení)

Krém:

ovoce 100 gramů (směs: ostružiny, maliny, rybíz)
vejce 2 kusy
cukr moučkový 30 gramů (30-50g)
máslo 70 gramů

Postup přípravy těsta

1. Kvásek zadělejte 10, 12 nebo až 16 hodin předem, záleží na vašem kvasu. Čerstvě zamíchaný připomíná velmi husté těsto, zralý se zdvoj- až ztrojnásobí a jsou na něm viditelné bubliny. Pokud běžně kvas nepoužíváte, je dobré tento cyklus alespoň 2x zopakovat.

2. Připravený kvásek rozmíchejte v mléce, pak přidejte obě mouky, cukry, rum, citronovou kůru a vejce a hněťte asi 5–6 minut. Pak těsto nechte asi 20–30 minut odpočinout a znovu propracujte. Přidejte i sůl a postupně zapracovávejte i změklé máslo. V robotu bude hnětení trvat asi 15 minut, ručně déle. Hotové těsto musí být vláčné a elastické.

3. Těsto nechte kynout při pokojové teplotě 3–4 hodiny, mělo by zvýšit objem asi o polovinu. Pak je na 6–24 hodin odložte do lednice (můžete ho tam nechat i déle, bude jen trochu kyselejší). Nabízí se možnost uloupnout první den kousek těsta na koblihy a druhý den udělat závin.
Poznámka k receptu

Z tohohle těsta vytvoříte spoustu skvělých dezertů. Maškrtnica z něj dělá babku a koblihy, doporučuje ho ale i na skořicové rolky.

PŘÍPRAVA KVASU 12 HODIN, TĚSTO 4 HODINY

Postup přípravy

1. Nejprve připravte náplň, aby měla čas ztuhnout. Ovoce vsypte do rendlíku a nechte chvilku povolit na mírném plamenu, dokud nepustí šťávu. Tu slijte a rozšlehejte s vejci a cukrem (neměla by ale být horká). V jiném hrnci rozpusťte máslo a za stálého míchání přilijte vaječnou směs. Vařte, dokud směs nepřipomíná pudink, pak ji stáhněte z plotny a přepasírujte přes sítko, abyste se zbavili případného sraženého bílku.

2. Z připraveného vychlazeného brioškového těsta odvažte 12 kousků po 55–60g a z každého uválejte kuličku. Posaďte je do hlubokého plechu vysypaného moukou, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem, trvá to 4–8 hodin. Případně těsto můžete vyválet na 1,5 centimetru silný plát, koblihy vykrájet a dál postupovat stejně.

3. Rozpalte olej na smažení. Ideální je fritéza, protože v ní snadno udržíte teplotu 170–180°C, ale poslouží i hrnec nebo hluboká pánev. Vrstva oleje by měla být poměrně vysoká – koblihu byste do něj měli ponořit skoro celou. Koblihy smažte asi 2–3 minuty z každé strany a pak je odložte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Ještě horké je obalte v krupicovém cukru nebo počkejte, až zchladnou, a posypte je moučkovým cukrem.

4. Nakonec je propíchejte nožem a plňte vybranými náplněmi. Minimum je 30g náplně, ideálně ale tolik, kolik váží celá kobliha. Takhle je plňte, dokud jsou ještě horké, náplň totiž nadýchané těsto stlačí ke straně. Plnit můžete připraveným krémem nebo čokoládovou ganache, žloutkovým krémem nebo třeba krémem z černého rybízu.

Poznámka k receptu

Na kvasové koblihy dostanete chuť, už když kynou. Naplněné džemem nebo krémem vyvolají na tváři blažený úsměv a následnou závislost.

KYNUTÍ 4–8 HODIN

Kuchyně: česká
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 45 min.
Porce: 12
Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře