Kokosový beránek

Jehňátko bývalo tradiční součástí velikonočního stolu. Po čtyřicetidenním půstu si lidé konečně dopřáli maso. V chudších rodinách se pekl beránek alespoň symbolický – ze sladkého těsta. A zdomácněl natolik, že se stal symbolem jarních svátků.

Suroviny (1 beránek porce)

Těsto:

Máslo 200 g + na vymazání formy
cukr moučka 180 g
vanilkový cukr 1 sáček
Vejce 3 ks
měkký polotučný tvaroh 250 g
Mléko 100 ml
polohrubá mouka 250 g + na vysypání formy
Kypřicí prášek 1/2 sáčku

Dokončení:

Máslo 50 g
cukr moučka 50 g
strouhaný kokos na obalení 100 g
rozinky na oči 2 ks

Postup

Troubu předehřejte na 160 °C. Změklé máslo nakrájejte do mísy a utřete s oběma cukry a vejci do husté pěny. Tvaroh rozřeďte mlékem, přidejte k pěně, promíchejte a postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem.

Formu na beránka vymažte máslem, vysypte moukou a naplňte těstem. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. Vyjměte, nechte ho mírně zchladnout ve formě, vyklopte a nechte zcela vychladnout.

Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Natřete ji na zcela zchladlého beránka po celém povrchu a důkladně obalte či posypte kokosem. Oči vytvořte z rozinek.

TIP:

Na oči můžete použít nejen rozinky, ale i mandle či dýňová semínka. Nejlépe je přilepíte kapkou rozehřáté čokolády. Místo kokosem můžete beránka posypat mletými lískovými oříšky, mandlemi či vlašskými ořechy.

1 beránek porce
do 1,5 hodiny
Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře