Koláč s červenými pomeranči

Jaro už je tu, ale do sezony čerstvých plodů z našich zahrad a alejí je ještě docela daleko. Čekání na červené plody jahod a malin si můžete zkrátit jiným, exotičtějším ovocem: krvavými pomeranči. Jejich pikantní chuť je prostě neodolatelná.

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 50 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 24 cm průměr formy

Na těsto

1.5 hrnku hladké mouky
1.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
sůl
200 g bílého řeckého jogurtu
3/4 hrnku cukru krupice
3 vejce
2 krvavé pomeranče
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 hrnku kokosového oleje

Na formu

tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

Na polevu a na ozdobu

2 krvavé pomeranče
1 hrnek moučkového cukru

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Koláčovou formu (nebo menší formu na biskupský chlebíček) vymažte tukem a vysypte moukou. V misce promíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Ve větší míse prošlehejte jogurt s cukrem a postupně zapracujte i vejce, kůru a šťávu ze dvou krvavých pomerančů a vanilku. (Nemáte-li řecký jogurt, bude stačit hustý bílý jogurt.)

Krok 2: Prosetou mouku vmíchejte do jogurtovo-vaječné směsi a vypracujte jednolité hladké těsto. Nakonec vmíchejte rozpuštěný kokosový olej. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 50 minut dozlatova.

Krok 3: Upečený koláč vyjměte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte polevu. Jemně nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče a asi tři lžíce pomerančové šťávy míchejte se zhruba hrnkem moučkového cukru, dokud nevznikne dokonale hladká růžová poleva. Podle potřeby trochu šťávy nebo cukru přidejte. Druhý pomeranč nakrájejte na tenká kolečka.

Krok 4: Vychladlý koláč ozdobte cukrovou polevou a plátky pomeranče.

Tip: Nemáte-li krvavé pomeranče, použít můžete samozřejmě i klasické – volte ale spíš druh pikantnější chuti nebo přidejte trochu grepové šťávy.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře