Tohle netradiční suši bude chutnat i těm, kteří nejsou na jeho obvyklou chuť zvyklí nebo nemají rádi syrové ryby.
Náročnost: Pro zkušené Počet porcí: Pro 6 osob Doba přípravy: Do hodiny + namáčení rýže 0:30 Vaření 0:20
Ingredience
NA RÝŽI
2 hrnky kulatozrnné rýže na suši
6 lžiček rýžového octa
4 lžičky krupicového cukru
1 lžička soli
NA SUŠI
250 g čerstvého špenátu, blanšírovaného, zchlazeného a scezeného
3 stroužky česneku, utřené
sezamový olej
sůl
1 velká mrkev, očištěná a nastrouhaná nahrubo (zhruba 1/2 hrnku)
250 g steakového hovězího masa
2 lžičky sójové omáčky + navíc k podávání
špetka mletého černého pepře
1,5 lžíce třtinového cukru
3 vejce
5 plátků mořských řas nori
5 plátků nakládané žluté ředkve daikon (viz Něco navíc), nakrájených na 20cm proužky
sezamová semínka na ozdobení
Příprava jídla
1 Připravte rýži. Nasypte ji do cedníku a pod studenou tekoucí vodou prolévejte tak dlouho, dokud voda nepoteče čirá. Rýži dejte do hrnce s těžkým dnem, zalijte 2 hrnky vody, přiklopte poklicí a nechte 30 minut stát. Na středním plameni pak přiveďte rýži zalitou vodou k varu a nechte pod pokličkou vařit 10 minut. Poté promíchejte a dále vařte přikryté ještě 5–8 minut. Odstavte a hned vařečkou zlehka vmíchejte rýžový ocet rozmíchaný s cukrem a solí. Dejte stranou chladnout.
2 Blanšírovaný špenát smíchejte s utřenými stroužky česneku a 2 lžičkami sezamového oleje a osolte. Dejte stranou.
3 Mrkev osolte a opečte na pánvi na pár kapkách sezamového oleje, asi minutu. Dejte stranou.
4 Ze steaku ořežte tuk a maso nakrájejte přes vlákno na půlcentimetrové proužky. Ochuťte 2 lžičkami sójové omáčky, 1 stroužkem česneku, špetkou pepře, třtinovým cukrem a 2 lžičkami sezamového oleje. Promíchejte s proužky masa a nechte marinovat při pokojové teplotě.
5 Vejce prošlehejte v míse se špetkou soli. V pánvi na středním plameni rozehřejte trochu oleje, vlijte vaječnou směs a nechte zatáhnout. Když je omeleta zespodu hotová, obraťte ji a ihned odstavte pánev ze sporáku, aby se omeleta dodělala pomalu a zachovala si co nejžlutější barvu. Po 5 minutách ji přendejte na prkénko a nakrájejte na cca 1 cm široké pruhy. Dejte stranou.
6 V pánvi na středním plameni opečte namarinované maso dozlatova. Odložte.
7 Zabalte rolky. Na bambusový rošt na přípravu suši si položte plátek řasy, lesklou stranou dolů. Rovnoměrně rozložte cca 3/4 hrnku rýže po řase s tím, že zachováte cca 5cm vrchní stranu řasy nezakrytou. Do středu rýže poklaďte v pruzích maso, mrkev, ředkev, pár proužků vaječné omelety a špenát.
8 Na umotání rolky použijte obě ruce. Zpočátku si jednou rukou přidržujte ingredien-ce a druhou nadzdvihněte bambusovou podložku, poté chytněte podložku oběma rukama a rolujte. Podložku postupně odtahujte, ať ji nezamotáte do rolky. Hotovou rolku dejte stranou, nejlépe spojem dolů, ať se hezky slepí. Takto pokračujte do spotřebování všech surovin.
9 Hotové rolky potřete sezamovým olejem, posypte sezamovými semínky a nařežte je (opravdu ostrým nožem) na plátky široké cca 1,5 cm. Nůž si mezi jednotlivými řezy nejlépe otírejte mokrým papírovým ubrouskem. Podávejte se sójovou omáčkou.