Kořeněná polévka z batátů s česnekovými krutony

Sladké brambory nebo-li batáty už na českém trhu lehce seženete. Mají podobnou chuť jako dýně a dá se s nimi vážně kouzlit. Kromě polévky z nich můžete udělat i bramborovou kaši nebo nasládlé hranolky…

Suroviny (8 porcí)

Olivový olej 3 lžíce
pórek, očištěný a nasekaný 2 ks
cibule, oloupaná a nasekaná 1 ks
batáty (sladké brambory), nakrájené na kousky 500 g
drcený římský kmín 1 lžička
drcená kurkuma 1 lžička
horký zeleninový vývar (+ vývar k podávání 600 ml) 900 ml
konzerva hrášku, odkapaného a propláchnutého 410 g
Sůl
drcený černý pepř
mix semínek, sušených nebo opražených 2 lžíce
trochu oleje, ochuceného chilli papričkou nebo paprikou

krutony:

Olivový olej 4 lžíce
česnek, oloupaný 2 velké stroužky
bílý chleba, bez kůrky 4 silné plátky

Postup

V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a na něm jemně opékejte asi 5 minut pórek a cibuli. Přidejte zbytek oleje, kostky sladké brambory a opékejte je za stálého míchání asi 3 minuty.

Nasypte koření, přilijte vývar a přiveďte do varu, potom ztlumte oheň a nechte asi 15–20 minut pobublávat, dokud nebudou brambory měkké. Přidejte hrášek a vařte dalších 5 minut.

Polévku mixujte, dokud nebude úplně hladká. Vraťte ji zpátky do hrnce a přidejte zbývající vývar, aby konzistence byla podle vašeho gusta, a důkladně provařte. Zkuste, jestli je třeba dochutit. Naběračkou rozdělte polévku do misek, posypte trochou semínek a krutonů a postříkejte chilli nebo paprikovým olejem, podle chuti.

Krutony: Roztopte troubu na 200 °C, u plynové trouby na stupeň 6. Na malý pekáč dejte olej a celé, trochu rozmáčknuté stroužky česneku. Vložte asi na 10 minut do trouby, dokud se vše nerozehřeje. Chleba nalamte na malé kousky, vmíchejte je do rozpáleného oleje a obalte je v něm. Pečte je 10–15 minut, dokud nejsou zlatavé, asi v polovině pečení je obraťte.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře