Košíčky s ovocem a citronovým krémem

Ovoce potřete štětečkem nebo mašlovačkou vlahou želatinou (použijte dortovou želatinu v sáčku a připravte ji podle návodu na obalu). Povrch neoschne a ovoce se bude krásně lesknout. Jinak je snězte jen tak.

DO 2 HODIN
20 KOŠÍČKŮ PORCÍ

SUROVINY (20 KOŠÍČKŮ PORCÍ)

hladká mouka 150 g
cukr moučka 40 g
sůl 1 špetka
nastrouhaná citrónová kůra 1 lžička
máslo 120 g
žloutek 1 ks
lesní plody
meduňka
máta
borůvky 150 g

NA KRÉM:

plnotučné mléko 400 ml
cukr krupice 30 g
vanilkový pudink 1 sáček
vanilkový lusk 1 ks
změklé máslo 80 g
citronová štáva 2 lžíce

POSTUP

Mouku a cukr prosijte do mísy a promíchejte se špetkou soli a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Do této směsi nakrájejte máslo, rozsekejte ho příborovým nožem na malé kousky a pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zformujte ho do koule a zabalte do potravinové fólie. Dejte odležet na půl hodiny do chladničky.

Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta odkrajujte kousky velikosti cca vlašského ořechu a každý kousek vtlačte do košíčkové formičky a těstem ji celou rovnoměrně pokryjte – dno, stěny i všechny záhyby. Naplněné formičky naskládejte na plech a pečte cca 15 minut dozlatova. Pak nechte košíčky několik minut stát a vyklepněte je opatrně z formiček. Než je budete plnit, nechte je úplně vychladnout.

Z mléka, vanilkové dřeně vyškrábnuté z rozpůleného vanilkového lusku, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte za stálého míchání hustý pudink. Odstavte z plamene, chvilku počkejte a občas pudink promíchejte a do ještě teplého pudinku metličkou zašlehejte vyškrábnutou vanilkovou dřeň z podélně rozpůleného vanilkového lusku, máslo a zbytek cukru. Až krém úplně vychladne, znovu ho prošlehejte dohladka a zašlehejte citronovou šťávu. Pokud je pudink hodně ztuhlý a nedaří se vám vyšlehat krém dohladka, klidně si pomozte mixérem. Hladký krém přendejte do zdobícího sáčku s širší hvězdicovou trubičkou a krémem naplňte košíčky. Nakonec krém ozdobte ovocem a košíčky dejte chladit cca na 2 hodiny do chladničky.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře