Kouzelný vanilkový koláč

Tohle musíte zkusit: Jednoduše ušleháte těsto, nalijete do formy a z té vyklopíte skvostný třívrstvý koláč. A pak že kouzla neexistují!

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 10 minut 
Pečení 1:00

Ingredience

4 vejce, o pokojové teplotě, bílky a žloutky oddělené
špetka soli
150 g krupicového cukru
1/2 vanilkového lusku, dřeň vyškrábnutá
125 g másla, rozpuštěného a zchladlého + na vymazání formy
115 g hladké mouky, prosáté přes jemné síto
500 ml mléka, vlažného

Příprava jídla

1 Troubu vyhřejte na 160°C. Nerozvírací kulatou zapékací formu o průměru 22 cm nebo hranatou formu o rozměrech 20 x 20 cm (nejlépe z varného skla) vymažte máslem.

2 Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a odložte stranou. Žloutky, cukr a dřeň z vanilkového lusku vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté ke žloutkům přidejte máslo a pečlivě zašlehejte. Pro jistotu odškrábněte stěrkou ode dna usazené těsto. Přisypte mouku a opět zašlehejte. Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko. Pokračujte vešlehání, dokud se směs dokonale nespojí. Nakonec opatrně ručně po částech zapracujte sníh z bílků. Výsledné těsto bude velmi řídké, skoro jako na palačinky.

3 Nalijte těsto do formy a pečte 45–60 minut dozlatova. Pokud příliš rychle tmavne, přikryjte koláč během pečení alobalem – povrch už nebude dále zlátnout, ale uvnitř se krásně dopeče. Propečení ověřte po 45 minutách opatrným zatřesením formou, koláč by neměl být příliš třaslavý jako třeba cheesecake, povrch bude piškotový a střed by měl připomínat pudink.

4 Nechte koláč vychladnout ve formě. Po vychladnutí ho kolem dokola obkrojte nožem, formu přiklopte talířem a koláč na něj vyklopte. Bude tedy ‚hlavou dolů‘. Poté použijte druhý talíř, přiklopte a obraťte koláč správnou stranou nahoru. Nakrájejte na klínky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Koláč je skvělý s neslazenou šlehačkou či zakysanou smetanou a s čerstvým ovocem.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře